Experții „WatchDog.MD” cer ANRE reducerea tarifelor la energia termică şi electrică

Experții Asociației Comunitatea „WatchDog.MD” consideră că există premise de revizuire a tarifelor pentru energia termică și electrică livrată de SA „Termoelectrica”. La determinarea noilor tarife trebuie să se țină cont și de valoarea devierilor financiare care s-au format după micșorarea tarifului la gazele naturale. Experții cer ANRE să argumenteze de ce până acum nu a fost revizuit tariful la căldură și să prezinte informații privitor la unele costuri care sunt incluse în tarif.

Într-o conferință de presă la IPN, Tudor Șoitu, fost vicepreședinte al Curții de Conturi, susține că există trei categorii de costuri care sunt incluse în tariful la căldură. Este vorba despre componenta de procurare a gazului natural care constituie 77% din costurile de producere a serviciilor generate de SA „Termoelectrica”, componenta consumului propriu de energie electrică și uzura activelor care se introduce în tarif. „Am sesizat încă în ianuarie 2018 că tarifele la gazele naturale trebuie micșorate pentru consumatorii casnici, în același timp tariful trebuie modificat și la energia electrică și termică furnizate de SA „Termoelectrica”, ceea ce nu s-a întâmplat și nu înțelegem de ce”, a spus Tudor Șoitu.

Referindu-se la componenta uzurii, expertul a menționat că în 2006 valoarea uzurii calculate de SA „Termoelectrica” constituia 17 milioane lei, apoi 53 de milioane de lei, iar în 2016 a ajuns la 116 milioane. Experții se întreabă de ce această sumă a crescut.

Sergiu Tofilat, expert în energetică, a declarat că, în martie, ANRE a redus tariful la gaze cu 19,6% pentru centralele electrice care fac energie din gaz. Acest lucru contribuie la reducerea costurilor cu 15%. Respectiv, din martie trebuia micșorat și tariful la căldură. „Sperăm că nu e menținut acest tarif înalt pentru ca în ajunul alegerilor parlamentare să fie redus cu vreo 25% și PDM să spună că este realizarea lor”, a conchis Sergiu Tofilat.

Experții spun că au solicitat informații la acest subiect de la ANRE acum o lună, dar încă nu au primit niciun răspuns.

  • sergiu tofilat despre tariful la caldura.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.