Situația cu privire la pesta porcină africană devine tot mai alarmantă, autorități

Situația cu privire la pesta porcină africană în Republica Moldova devine tot mai alarmantă. Purtători ai virusului sunt nu doar mistreții, dar și furajele infestate. În doar zece zile, au fost înregistrate 17 focare de pestă porcină. În legătură cu situația complicată, miercuri, 19 septembrie, la Guvern a fost convocată ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, transmite IPN.

În debutul ședinței, premierul Pavel Filip a declarat că situația din statele vecine devine una periculoasă, în România, pesta fiind confirmată la una dintre cele mai mari ferme ca mărime, fiind sacrificați peste 250 de mii de porci. Dacă în Republica Moldova în anul 2017 au fost înregistrate șapte focare, de la începutul anului curent sunt deja 22 de focare, 15 fiind active încă.

Directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi, a declarat pentru presă că în Ștefan Vodă, dar și în satele din lunca Nistrului și lunca Prutului, au fost depistate cadavre de mistreți purtători de virus. Potrivit șefului ANSA, situația devine și mai alarmantă în condițiile în care începe recoltarea porumbului, iar purtătoare de virus au devenit și furajele, pentru că mistreții infectați au pătruns în lanurile agricole, în special cu porumb. Odată recoltate, culturile agricole infestate ajung în hambare, iar apoi la ferme și în gospodării. Un exemplu este localitatea Crocmaz din raionul Ștefan Vodă, unde s-au înregistrat trei focare de pestă porcină în trei gospodării private. Oamenii au povestit că au hrănit porcii cu porumb adus din lunca Prutului, iar cel mai probabil furajele fusese în contact cu mistreți.

Gheorghe Gaberi a declarat că la ședință a fost examinată și posibilitatea nimicirii tuturor animalelor în localitățile în care s-au înregistrat trei și mai multe focare, iar statul le va acorda proprietarilor despăgubiri. Potrivit calculelor, sumele nu vor fi mai mari decât cheltuielile impuse pentru instalarea filtrelor și efectuarea dezinfectărilor în cazul unui focar. De exemplu, în cazul localității Mereni din Anenii Noi, pentru aceste măsuri s-au cheltuit în jur de jumătate de milion de lei.

Pesta africană nu este periculoasă pentru om, dar se răspândește repede în rândul animalelor și provoacă mari pagube materiale agriculturii. Dacă se confirmă virusul, animalele sunt nimicite, iar spațiile în care au fost ținuți porcii, perimetrul alăturat și ustensilele din gospodărie sunt dezinfectate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.