Tiraspolul anunță creșterea comerțului extern cu peste 50% în primul semestru

În primul semestru al anului curent, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, exportul din regiunea transnistreană s-a majorat cu 70%, până la 351 de milioane de dolari. Totodată, a crescut și importul, cu 44%, acesta constituind 617 milioane. Astfel, soldul comercial rămâne în zona negativă – -267 de milioane, în comparație cu -220 de milioane în anul trecut. Chiar și așa, creșterea comerțului extern cu 53% indică o situație economică stabilă, transmite IPN cu referire la presa din regiune.

Potrivit datelor vămii transnistrene, principalul partener comercial al regiunii rămâne Federația Rusă, Moldova (malul drept al Nistrului – n.r), Ucraina, Germania și Italia. O creștere se atestă și în raport cu alte state, printre care Polonia, România și China. În același timp, Federația Rusă reprezintă 40% din cifra de afaceri totală, însă în relațiile comerciale cu acest stat predomină importul. Exporturile în Rusia în structura totală a vânzărilor externe se situează la nivelul de 7%.

Cea mai mare parte a livrărilor la export merge spre malul drept al Nistrului (46%). Urmează România (17%), Italia (8%), Ucraina (8%), Germania (6%), Rusia (7%), Slovacia (2%) și Serbia (1%). Din totalul mărfurilor din regiunea transnistreană 37% sunt exportate în țările UE, în timp ce doar 7% reprezintă țările Uniunii Vamale. O imagine opusă se observă în cazul importului: din Uniunea Vamală se importă 63% din toate mărfurile, iar din Uniunea Europeană – 18%.

În primul semestru, exporturile de metale și produse metalice au crescut de 2,5 ori. De asemenea, au crescut vânzările produselor minerale, produselor industriei chimice și energetice, dar și vestimentare și alimentare. În același timp, exportul de produse de inginerie mecanică, încălțăminte și produse textile a scăzut ușor.