Activitatea investițională a crescut de la începutul anului

În primele trei luni ale anului, activitatea investițională în Republica Moldova a crescut cu 2,9% față de aceeași perioadă a anului trecut, însumând circa 2,4 miliarde de lei. Ministerul Economiei și Infrastructurii menționează că principalii factori care au determinat creșterea au fost: majorarea investițiilor private, susținute de creșterea creditării economiei naționale, precum și sporirea investițiilor finanțate din bugetele publice locale, transmite IPN.

Investițiile private s-au dovedit a fi în primul trimestru al anului principalul motor de creștere a investițiilor. Acestea au însumat 1,9 miliarde de lei (+5,1%), ceea ce constituie circa 77% din totalul investițiilor. Agenții economici și-au orientat investițiile în mașini și utilaje, clădiri nerezidențiale, construcții inginerești, mijloace de transport. Unul dintre factorii care a favorizat evoluția respectivă este îmbunătățirea situației creditare din economie.

Investițiile publice au crescut în medie cu 18%. Acestea au atins valoarea de 174 de milioane de lei. Au sporit, în special, investițiile publice în mijloace de transport (+77%), tehnică de calcul (+45%) și clădiri rezidențiale de locuit (+11%).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.