106 tractoare achiziționate din fonduri japoneze vor fi transmise fermierilor moldoveni

Un lot de 106 tractoare achiziționat din contul unui grant oferit de către Guvernul Japoniei pentru implementarea proiectului privind agricultura conservativă (2KR), va fi distribuit agricultorilor moldoveni. Ceremonia de înmânare a certificatelor tehnice și numerele de înmatriculare pentru patru dintre acestea a avut loc luni, 7 mai, transmite IPN, citând un comunicat al Guvernului.

Premierul Pavel Filip a subliniat în cadrul evenimentului că proiectul japonez este un exemplu de consecvență și viabilitate. „Acest lucru ne vorbește despre niște elemente importante cum ar fi atitudinea Guvernului Japoniei. Dincolo de faptul că s-au perindat Guverne aici la Chișinău, această atitudine nu s-a schimbat și noi simțim acest suport”, a spus Pavel Filip.

Potrivit lui Pavel Filip, până în prezent, peste 4000 de agricultori și-au achiziționat tehnica necesară în cadrul acestui proiect, în condiții avantajoase, cum ar fi plată în rate, dobânda zero, fără garanție bancară sau gaj și cu posibilitatea de extindere a termenului de onorare a plăților. „Au fost create premise pentru ca oamenii să lucreze acasă. În această perioadă au fost create peste 30 de mii de locuri de muncă”, a adăugat premierul.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a relevat relațiile de prietenie dintre cele două țări. Potrivit ambasadorului, Japonia va continua să susțină dezvoltarea Republicii Moldova, crearea locurilor de muncă și proiectele cu impact pozitiv asupra vieții oamenilor.

„Aproape jumătate dintre terenurile agricole ale țării noastre sunt prelucrate cu tehnică procurată prin intermediul proiectului 2KR, susținut de Guvernul Japoniei. Acest proiect a însemnat o șansă de a moderniza felul în care lucrăm pământul. Parteneriatul dintre țara noastră și Japonia rămâne unul puternic, iar acest proiect continuă cu succes”, a spus ministrul agriculturii, dezvoltării regionale şi mediului, Liviu Volconovici.

În total, în cadrul proiectului 2KR au fost acordate granturi în valoare de 24,5 milioane de dolari. Acestea sunt oferite sub formă de tehnică agricolă, până în prezent fiind procurate aproape 9000 de unități.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.