BNM va avea un nou regulament de salarizare a angajaților

Banca Națională a Moldovei va avea un nou regulament de salarizare. Guvernatorul Sergiu Cioclea a declarat, în cadrul prezentării raportului Consiliului de supraveghere al BNM în Comisia parlamentară de profil, că noul regulamentul urmează să fie elaborat la recomandările comitetului de audit al acestuia, transmite IPN

Potrivit guvernatorului, salariul la Banca Națională trebuie să fie unul de piață, în orice caz, la nivelul celui plătit angajaților de către băncile comerciale. În caz contrar, cei mai buni specialiști vor pleca de la BNM să activeze în sectorul privat. Guvernatorul a mai spus că cu ceva timp în urmă, au plecat în jur de 40 de angajați ai BNM, iar anul acesta au plecat deja cinci.

Sergiu Cioclea a menționat că determinarea cuantumului corect al salariului se va face în baza unui studiu, efectuat de o companie independentă, care are experiență în acest domeniu și care va utiliza datele la acest compartiment din 26 de țări, unde a efectuat asemenea studii.

„La prima etapă de reformare a salarizării au fost excluse diversele sporuri la salarii, premiile și alte recompense, stabilite în 2016. Pentru a asigura o transparență mai mare am decis ca remunerarea să se facă printr-o plată unică. Premii sunt acordate doar în cazuri rare pentru succese deosebite obținute în profesie, pentru performanță”, a notat guvernatorul.

În acest context președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă, și-a exprimat speranța că noul regulament privind salarizarea angajaților BNM va fi definitivat până la finele lunii iunie, când instituția va veni cu raportul său de activitate în Parlament.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.