Experții cheamă ANRE să mai facă o ședință publică până la aprobarea tarifelor la gaze

Experți în energetică acuză Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică de lipsa transparenței la aprobarea tarifelor pentru gazele naturale. Ei spun că dezbaterea publică organizată de ANRE în data de 7 martie a fost formală. Experții nu au putut să pună întrebări și să obțină răspunsuri despre costurile incluse în tarif, iar ca rezultat, la ședința din 16 martie există riscul aprobării unor tarife care încalcă interesul cetățenilor.

La o conferință de presă la IPN, Victor Parlicov, fost director ANRE, a spus că, după ce, în ianuarie, ANRE a lansat procesul de revizuire a tarifelor la gazele naturale, experții în energetică au formulat întrebări către Agenție, către Ministerul Economiei și către Guvern, legate de costurile incluse în tarif. ANRE a informat experții că vor primi răspuns până la 31 martie, fapt inacceptabil în condițiile în care noile tarife vor fi anunțate la 16 martie.

Expertul asociației Comunitatea „WatchDog.md”, Sergiu Tofilat, spune că nu sunt clare motivele pentru care veniturile din tranzitarea gazelor naturale se împart 50/50 între Republica Moldova și regiunea transnistreană a teritoriului său. Or, potrivit unor estimări, proporția ar trebui să fie de 71/29. Dacă s-ar aplica acest principiu, s-ar putea obține o reducere mai mare a tarifului.

Expertul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Dionis Cenușă, a spus că dezbaterile de la ANRE din 7 martie au fost formale. Experții nu au putut să dezbată subiectul noilor tarife, odată ce nu aveau răspunsuri la întrebările adresate, la care nici în cadrul ședinței nu puteau primi răspuns. Potrivit lui Dionis Cenușă, faptul că experții au fost chemați la ședință nu înseamnă transparență în activitatea ANRE. „Este nevoie ca împreună cu actorii de pe piață să participăm la formarea prețurilor și la stabilirea tarifelor”, a spus Dionis Cenușă.

Tudor Şoitu, expert al asociației Comunitatea „WatchDog.md” și fost vicepreședinte al Curții de Conturi, a afirmat că, odată ce nu au fost oferite răspunsuri la întrebările experților legate de stabilirea tarifelor, nu există garanția unor calcule corecte. Experții au îndemnat conducerea ANRE ca să nu aprobe tarifele pe16 martie, să mai facă o ședință publică la care să fie discutate toate componentele din tarif.

  • victor parlicov despre solicitarea expertilor.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.