Vot final pentru bugetul asigurărilor sociale și fondurile de asistență medicală

Parlamentul a votat astăzi, 15 decembrie, în lectură finală, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 și Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2018, transmite IPN.

Veniturile BASS vor constitui 19,247 miliarde de lei, 34,8% fiind transferurile de la bugetul de stat. Contribuțiile de asigurări sociale de stat sunt estimate la 12,546 miliarde de lei. Se menține contribuția de asigurări sociale de stat în cuantum de 29% din fondul de remunerare, din care partea datorată de către angajator va constitui 23% și partea datorată de angajat – 6%. La fel, este menținut tariful contribuției de asigurări sociale de stat în proporție de 22% la fondul de remunerare a muncii persoanelor angajate în baza contractului individual de muncă în sectorul agricol, din care 6% vor fi subvenționate de la bugetul de stat.

Persoanele fizice care desfășoară activitate pe cont propriu (întreprinzători individuali, avocați, notari, executori judecătorești, administratori autorizați), precum și titularii patentei de întreprinzător vor plăti în 2018 în BASS 8424 de lei. Aceeași sumă va fi achitată și de persoanele fizice pentru asigurarea benevolă, pe bază de contract individual, încheiat cu Casa Națională de Asigurări Sociale. Pentru persoanele fizice proprietari sau arendași de terenuri agricole, ce prelucrează terenurile în mod individual, taxa fixă de asigurare va constitui 2148 lei.

Proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2018 prevede venituri și cheltuieli în mărime de 6,659 miliarde de lei. În 2018, prima de asigurare în formă procentuală din salariu şi alte recompense va rămâne la nivel de 9%, care vor fi achitate de către angajatori şi angajaţi în cote egale a câte 4,5%. Și în sumă fixă prima este păstrată la nivelul anului 2017 şi va constitui 4 056 lei. Vor fi menținute și reducerile la plata poliței de asigurare medicală. Se va achita doar 50% din costul poliței dacă ea va fi procurată în primele trei luni ale anului viitor, agricultorii vor beneficia de reducere de 75%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.