Utilizatorii din Moldova vorbesc la telefonul mobil în medie patru ore și jumătate lunar

Datele statistice despre evoluția pieței de telefonie mobilă în perioada ianuarie – septembrie 2017 arată că pe această piață continuă să se mențină tendințele prefigurate anul trecut: creșterea ușoară a numărului de utilizatori și a traficului de voce în rețelele mobile și scăderea veniturilor obținute de furnizori pe această piață. Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), în nouă luni ale anului curent, numărul utilizatorilor a crescut cu mai bine de 63,7 mii (+1,4%) și a totalizat peste 4,4 milioane (cartele SIM), transmite IPN.

Volumul traficului de voce a sporit, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, cu 11,4 milioane minute și a totalizat 4 miliarde 640 de milioane de minute, iar volumul total al veniturilor a scăzut cu mai bine de 120,2 milioane de lei (-4,6%) și a însumat peste 2 miliarde 519,4 milioane de lei.

Moldtelecom și-a mărit baza de clienți cu 4,5%, până la 366,5 mii, iar Orange Moldova – cu 1,9%, până la 2 milioane 617,7 mii. Numărul clienților Moldcell s-a micșorat cu 0,13% și a alcătuit 1 milion 508,7 mii. Urmare a acestei evoluții, rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă (cartele SIM) la 100 de locuitori ai țării a sporit cu 1,9 puncte procentuale și a alcătuit 126,5%.

Traficul mediu lunar de minute vorbite de un utilizator în perioada de raportare a însumat 261 de minute (patru ore și 21 minute), iar durata unui apel a fost de 1,7 minute. Venitul mediu lunar per utilizator a alcătuit 74,7 lei.

Diminuarea veniturilor pe această piață este cauzată de trei factori principali. Primul vizează schimbarea preferințelor de consum ale utilizatorilor de telefonie mobilă, care în ultimii ani utilizează tot mai larg serviciile alternative de comunicare (Skype, Viber, etc.) pentru convorbiri telefonice și schimburi de mesaje. Al doilea factor ține de micșorarea veniturilor din serviciile de interconectare a rețelelor furnizorilor naționali în urma diminuării, conform reglementărilor ANRCETI, a prețului maxim ce poate fi perceput de furnizori pentru terminarea apelurilor naționale în rețeaua proprie de telefonie mobilă, preț care în anul 2017 a fost redus cu circa 30%. Al treilea factor vizează saturația pieței de telefonie mobilă, tendință care se face tot mai simțită în ultimii ani.

În perioada de raportare, cotele de piață ale celor trei furnizori de servicii de telefonie mobilă, în funcţie de veniturile obținute, nu au suferit schimbări esențiale. La finalul lunii septembrie , Orange Moldova deținea o cotă de piață de 64,6%, Moldcell – 30,9% şi Moldtelecom – 4,5%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.