În loturile de prune întoarse până acum din Rusia nu s-au depistat neconformități, ANSA

Directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi, solicitat de IPN, spune că este absolut firesc ca unele fructe să aibă dăunători. Loturile de prune întoarse până acum din Rusia, pe motiv că s-ar fi depistat în ele „viermele oriental”, care este motiv de carantină pe teritoriul acestei țări, au fost verificate în Republica Moldova, nefiind depistate neconformități.

„Noi am avut anul acesta exporturi în Uniunea Europeană de 14,7 mii de tone de prune, s-au dus practic în toate țările comunității europene, pornind de la Marea Britanie, Franța, Olanda și ajungând în România, Polonia, Țările Baltice și n-am avut de nicăieri nicio acuzație de neconformitate. Avem doar din Federația Rusă, pentru că numai la ei acest vierme este obiect de carantină. Poate a existat un singur vierme într-o singură prună și ei l-au văzut când a ieșit. Nu vrem să punem la îndoială calitatea inspecției experților ruși, dar în marfa de acest fel este ceva firesc”, a spus Gheorghe Gaberi.

Directorul ANSA a declarat pentru IPN că și lotul de prune întors din Federația Rusă pe 17 octombrie va fi supus inspecției, conform procedurii. Ulterior se va vedea cum va fi utilizat produsul. Prunele fie vor fi procesate industrial, fie, dacă nu se va depista viermele, va fi consumat în stare proaspătă. „În cazul în care se depistează un dăunător într-un fruct, conform normelor internaționale, se face fumigație, ca dăunătorul nu fie în stare vie. Acum însă nu sunt astfel de instalații la toate punctele de intrare în Federația Rusă, respectiv marfa este întoarsă”, a mai spus directorul ANSA.

Potrivit lui Gheorghe Gaberi, rolul ANSA este să monitorizeze fructul, de când se înființează plantația și până când ajunge la consumator, și nu doar în ceea ce ține de dăunători, obiecte de carantină, dar și a parametrilor de siguranță: cantități excesive de nitrați, reziduuri de pesticide etc. Anul trecut au fost inspectate produse alimentare care au fost exportate ulterior, în sumă de un miliard de dolari.

Pe 17 octombrie curent un tir cu 20 de tone de prune a fost întors în Republica Moldova din Federația Rusă pentru că în acestea au fost descoperită molia orientală (Grapholitha molesta Busck). La începutul lunii septembrie, 19 tone de prune moldovenești ajunse din Moldova în regiunea Breansk au fost întoarse, în producția moldovenească au fost identificate aceleași larve. Un camion încărcat cu 20 de tone de prune a fost întors în Republica Moldova din regiunea Kursk a Federaţiei Ruse, pe 29 septembrie. Potrivit Rosselhoznadzor fructele erau infectate cu molie orientală. Aceeași larvă a fost descoperită de experții Rospotrebnadzor, pe 2 august, în alte 19 tone de prune în stare proaspătă, care urmau să ajungă în regiunea Kursk. Fructele au fost întoarse în Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.