Verde pentru construcția pensiunilor agroturistice pe terenuri cu destinație agricolă

Proprietarii de terenuri cu destinație agricolă vor avea dreptul, fără a schimba destinația terenurilor, să construiască pe acestea pensiuni agroturistice. Condiția este ca proprietarul terenului să practice activitate agricolă pe o perioadă de cel puțin cinci ani. Prevederile se regăsesc într-un proiect de modificare a Codului funciar, aprobat în prima lectură de către Parlament, transmite IPN.

Viceministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Vasile Luca, a precizat că proiectul vine să ofere posibilitatea proprietarilor de terenuri cu destinație agricolă să amplaseze structuri de primire turistică și să desfășoare activități de cazare și de servire a mesei în localitățile rurale, fără a exclude terenurile respective din circuitul agricol. Ba mai mult, una din condiții este și ca în alimentația turiștilor să fie prezente produsele crescute pe terenurile agricole respective.

Vasile Luca a subliniat că deschiderea pensiunilor agroturistice va oferi posibilitatea creării locurilor de muncă în mediul rural în domeniul non-agricol. Pentru structurile agroturistice nivelul de confort și calitatea serviciilor trebuie să atingă standardul de calitate trei stele. În cadrul pensiunilor agroturistice trebuie să se desfășoare cel puțin o activitate legată de agricultură cum ar fi: creșterea animalelor, cultivarea diferitor tipuri de plante, livezi de pomi fructiferi etc.

În cadrul dezbaterilor în plen Parlamentului, unii deputați s-au arătat nemulțumiți de impunerea termenului de cinci ani de activitate agricolă. În opinia aleșilor poporului, acest lcuru ar pune bariere în calea investitorilor străini care și-ar dori să lanseze afaceri în Moldova în acest sector.

În replică, viceministrul Vasile Luca a spus că, în opinia Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, termenul de cinci ani este suficient pentru a demonstra cert intenția proprietarului terenului de a practica activități agricole, asigurând astfel realizarea scopului proiectului – de a crea posibilitatea desfășurării unor activități alternative celei agricole. În acest circumstanțe, termenul impus va reduce riscul simulării desfășurării activității agricole cu scopul practicării activității de turism.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.