Pentru prima oară în ultimii ani scade traficul de voce

Traficul de voce și volumul total al vânzărilor de servicii de telefonie mobilă au înregistrat în 2016, pentru prima dată în ultimii ani, o scădere. Scăderea volumului total al traficului de voce s-a înregistrat pe fundalul unei creșteri  a numărului de utilizatori ai acestor servicii, transmite IPN.

Datele statistice agregate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) arată că volumul traficului de voce s-a diminuat în 2016 față de anului 2015 cu circa 107,5 milioane minute (-1,7%) și a însumat 6,2 miliarde minute. Vânzările au scăzut cu 159,2 milioane lei (-4,4%) și au totalizat circa 3,4 miliarde lei. Totodată, numărul utilizatorilor de servicii de telefonie a crescut cu 105,8 mii (+2,4%) și a alcătuit 4,4 milioane utilizatori.

Specialiștii ANRCETI explică regresul în dinamica traficului de voce și al vânzărilor pe piața serviciilor de telefonie mobilă prin schimbarea preferințelor de consum – de la telefonia mobilă la soluții alternative de comunicare prin rețeaua Internet, care sunt mai ieftine sau se oferă gratuit (aplicațiile Skype, Viber, etc.)

Traficul mediu lunar per utilizator a fost de 225 de  minute. Iar durata medie a unui apel – mai puțin de 2 minute.

Venitul mediu lunar per utilizator (ARPU) de telefonie mobilă a scăzut cu 4,1% şi a alcătuit 66,2 lei. Orange Moldova a înregistrat un ARPU de 75,3 lei, Moldcell – 57,6 lei și Moldtelecom – 36,5 lei.

Creșterea ușoară a numărului total de utilizatori de servicii de telefonie mobilă a fost determinată de extinderea că către cei trei furnizori a bazelor de clienți. La finele anului 2016, din numărul total de utilizatori, 3,78 milioane erau utilizatori activi ai acestui tip de telefonie, iar 640,8 mii - utilizatori pasivi (care n-au consumat şi n-au achitat în ultimele trei luni niciun serviciu de telefonie mobilă).

În anul de referință, rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă raportată la 100 de locuitori a sporit cu trei puncte procentuale și a alcătuit 124,7%. Acest indicator arată că la o sută de locuitori ai țării revin în medie peste 124 de cartele SIM procurate de la furnizorii de telefonie mobilă, ceea ce înseamnă că o parte din utilizatori deţin câte două sau mai multe cartele.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.