Creşte numărul de abonaţi la serviciile de Internet

În anul 2016, numărul de abonați la serviciile de acces la Internet fix a crescut, față de anul 2015, cu 23 de mii şi a totalizat peste 557 de mii de abonaţi transmite IPN, cu referinţă la un comunicat de presă Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Potrivit datelor colectate de la 83 de furnizori ai serviciilor de Internet fix, creșterea numărului total de abonați a fost înregistrată datorită majorării numărului de utilizatori conectați la rețea prin fibră optică (FTTx - Fiber to the premises). Numărul acestora a sporit timp de un an cu circa 25,9 mii (+9%).  Totodată, numărul abonaţilor conectaţi la reţea în baza tehnologiilor xDSL (Digital Subscriber Line), prin cablul coaxial (DOCSIS) și în baza altor tehnologii a scăzut.

Datele statistice mai arată că timp de un an rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet fix la 100 de locuitori ai republicii a crescut cu 0,7 puncte procentuale și a ajuns la 15,7%.

În comparație cu anul 2015, volumul total al vânzărilor pe acest segment de piață a sporit cu 5,2% și a însumat peste 1,1 miliarde de lei. Cele mai mari creșteri ale vânzărilor de servicii de Internet fix au fost înregistrate de Sun Communications și Moldtelecom.

Vânzările primei companii au sporit cu 20% şi au însumat circa 58,4 mln lei, iar ale celei de-a doua companii au crescut cu 6,6% şi au totalizat peste 714,1 mln lei. În același timp, veniturile provenite din vânzarea serviciilor prestate de compania Starnet Soluții au scăzut cu 5,7% și au însumat 223,4 mln lei. Volumul cumulativ al vânzărilor realizate de ceilalţi 80 de furnizori de servicii de acces la Internet fix a alcătuit peste 109,3 mil. lei. Urmare a acestei evoluţii, venitul mediu lunar per abonat (ARPU) la serviciile respective a crescut cu 0,7%  şi a însumat 169,4 lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.