Gazprom va anunța prețul la gaze pentru Moldova până la finele lunii

Până la finele acestei luni, Gazprom urmează să anunțe prețul de livrare a gazelor naturale Republicii Moldova pentru  anul 2017. Urmărind tendințele internaționale,  prețul trebuie să fie mai mic decât în anul trecut, crede ministrul economiei, Octavian Calmâc, citat de IPN.

Anul trecut prețul a fost de 176 de dolari pentru o mie metri cubi.

„Prețul este calculat în baza formulei stabilite în contractul cu Gazprom. Se ia în considerație un coș de resurse energetice și se urmărește evoluția prețurilor la acestea în ultimele nouă luni”, a explicat ministrul.

Întrebat dacă o posibilă reducere a prețului de achiziție a gazelor naturale ar putea determina și micșorarea tarifelor pentru consumatorii finali, Octavian Calmâc a spus că este prematur să se pronunțe.

„Să vedem cu cât se va micșora prețul de achiziție. Pe de altă parte, să nu uităm că SA Moldovagaz a înregistrat pe parcursul ultimilor ani devieri negative, care, precum cunoaștem, se includ în tariful pentru consumatorii finali. Dacă, după aceasta va mai rămâne loc pentru reducerea tarifului, atunci ANRE va fi obligată să revadă tarifele la gaze pentru consumatorii finali”, a spus Octavian Calmâc.

Republica Moldova a semnat contractul de livrare a gazelor naturale cu Gazprom în 2007, pe o perioadă de 4 ani. După expirarea termenului, acesta a fost prelungit  de câteva ori. Ultima prelungire a fost pe trei an, până în 2019.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.