Moldova se împrumută de la BEI pentru construcţia conductei de gaze Ungheni – Chişinău

Guvernul a aprobat semnarea Contractului de finanţare  dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) în vederea construcţiei conductei de gaze Ungheni – Chişinău, transmite IPN.

Potrivit Contractului de finanţare, BEI va  oferi Moldovei 41 mln euro în calitate de împrumut suveran, cu refinanţarea ulterioară a companiei VestMoldTransGaz în vederea realizării investiţiei.

Conducta va  avea o lungime de 120 km şi  va permite ţării să nu mai fie dependentă de o singură sursă de aprovizionare cu gaze naturale,  să  utilizeze la întreaga capacitate   gazoductul Iaşi - Ungheni, dat în exploatare în 2014.

În cadrul acestui proiect  România va construi două staţii de comprimare a gazelor pe teritoriul ei. În Republica Moldova construcţia conductei Ungheni – Chişinău, potrivit studiului de fezabilitate, va costa 93 mln euro. Cu alte componente  de reţea, costul total al proiectului se ridică la 113 mln euro.

Semnarea contractului este planificată pentru 19 decembrie. Din partea Moldovei semnatar va fi ministrul economiei Octavian Calmâc, care a primit împuterniciri în acest sens.

Adiţional la împrumutul acordat prin intermediul Băncii Europene de Investiţii, Uniunea Europeană va mai aloca Republicii Moldova 10 mln euro sub formă de grant pentru a compensa contribuţia financiară iniţială asigurată din bugetul de stat şi peste 20 milioane de euro în cea de-a doua fază de implementare a proiectului.

Conducta Ungheni – Chişinău va avea o zonă de protecţie cu lăţimea de 50 de metri pe toată lungimea traseului.  Bunurile imobiliare, terenurile şi alte obiective care se află în  zona de protecţie, indiferent cui aparţin,  urmează să ajungă în proprietatea statului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.