Rusia a introdus taxe vamale la importul unor produse din Moldova

Federația Rusă a introdus, din 31 august, taxe vamale la importul unor tipuri de produse din Republica Moldova, precum carne, grâu, zahăr, legume, băuturi alcoolice, mobilă etc. În total, lista cuprinde 19 poziții, transmite IPN cu referire la presa rusească.

Până acum produsele din Republica Moldova erau scutite de taxe la import în baza unui acord bilateral de comerț liber. Presa rusească mai scrie că restricțiile impuse de Federaţia Rusă la importul de fructe moldovenești sunt legate de riscul re-exportului de mărfuri din UE, în contextul semnării de către Chișinău a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Vicepremierul rus Dmitrii Rogozin a declarat, în cadrul ultimei sale vizite la Tiraspol, că Rusiei îi plac fructele moldovenești, dar există pericolul ca, sub forma produselor moldovenești, pe piața să intre mărfuri care nu convin Rusiei.

Potrivit autorităților ruse, în 2013, Republica Moldova a exportat în Federația Rusă legume de 3,6 milioane de dolari și fructe de 121,5 milioane de dolari.

În cadrul ultimei vizite a vicepremierului rus la Chişinău, vicepremierul moldovean Andrian Candu a atras atenţia că restricţiile aplicate sunt excesive și nejustificate prin prisma angajamentelor și practicilor internaționale și contravin prevederilor cadrului juridic bilateral şi multilateral, care reglementează schimburile comerciale cu Federaţia Rusă. Potrivit oficialilor moldoveni, motivele luării măsurilor menţionate sunt mai mult de natură politică, decât economică.