După trei ani, Comisia moldo-rusă pentru colaborare economică se întruneşte la Chişinău

Comisia interguvernamentală moldo-rusă pentru colaborare economică urmează să se întrunească săptămâna viitoare la Chişinău, după o pauză de trei ani. Anunţul a fost făcut la conferinţa de presă, susţinută la Moscova, de către ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, şi omologul său rus, Serghei Lavrov, transmite IPN.

Ministrul Nicu Popescu a remarcat importanța pașilor coordonați în direcția intensificării relaţiilor comercial-economice bilaterale și valorificării potențialului existent în acest sens. Părțile au menţionat intenția de a relansa pe deplin relaţiile economice şi de a elimina toate barierele existente în raporturile economice moldo-ruse. Totodată, ministrul moldovean a reiterat că semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care include şi Zona de Liber Schimb, nu este în contradicţie cu Zona de Liber Schimb în cadrul CSI.

Şeful diplomației moldovenești a exprimat speranța că apropiata ședință la Chișinău a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică va constitui o platformă bună pentru identificarea unor modalități concrete de depășire a problemelor acumulate, care împiedică dezvoltarea comerțului bilateral.

Referitor la problematica reglementării transnistrene și rolul Federaţiei Ruse ca stat mediator în acest proces, ministrul moldovean a reiterat prioritatea retragerii trupelor ruse dislocate în regiunea transnistreană, prezența cărora pe teritoriul Republicii Moldova contravine principiului neutralității stipulat în Constituția țării. Nicu Popescu a salutat disponibilitatea Rusiei de a relansa dialogul privind retragerea și distrugerea munițiilor stocate în depozitul militar de la Cobasna din regiunea transnistreană a Republicii Moldova și a exprimat speranța ca acest subiect să fie discutat cât mai curând posibil cu toți actorii internaționali, sub egida OSCE.

Ministrul rus al afacerilor externe a declarat că în domeniul comercial-economic, în care s-au acumulat nu puține probleme, au fost realizate toate înțelegerile, stabilite la nivel înalt. Astfel, potrivit lui, au fost făcuți mai mulți pași, dar în primul rând pentru simplificarea accesului pe piața rusească a produselor moldovenești, agricole și vitivinicole. În acest context a fost menționată creșterea schimbului comercial de mărfuri, care anul trecut s-a majorat cu aproape 30%, depășind 1,5 miliarde de dolari.

Serghei Lavrov a menţionat că, pe lângă şedinţa comisiei inter-guvernamentale moldo-ruse pentru colaborare economică, s-a discutat că, până la sfârșitul lunii septembrie, deja la Moscova, va avea loc cel de-al doilea forum economic moldo-rus. În opinia sa, astfel de interacțiuni între antreprenori sunt salutabile şi sunt importante pentru identificarea și soluționarea problemelor. Ministrul rus a spus că în cadrul discuţiilor s-a convenit de a activiza și de-a oferi un caracter regulat contactelor între serviciile diplomatice ale celor două țări. Potrivit lui, s-a discutat și referitor la reglementarea transnistreană. Partea rusească și-a exprimat disponibilitatea de a continua îndeplinirea rolului de mediator în timpul negocierilor. De asemenea, este salutată întrunirea în formatul 5+2 care urmează să aibă loc în timpul apropiat. În opinia sa, aceste întruiri să poarte un caracter regulat și trebuie să fie mai frecvente.

Serghei Lavrov a mai spus că prioritatea Federației Ruse în relațiile bilaterale rămâne a fi susținerea statalității Republicii Moldova, a unei conduceri de stat puternice care să mențină stabilitatea etc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.