După mai bine de un an de detenție, Adrian Glijin a fost vizitat pentru prima dată

După mai bine de un an de detenție în regiunea transnistreană, Adrian Glijin a fost vizitat de mama sa. El se află în izolatorul de detenție preventivă nr. 3 din orașul Tiraspol (SIZO UIN-3 Tiraspol). Asociația Promo-LEX precizează că întrevederea, care a durat aproximativ o oră, nu a fost una confidențială. La fel, nu a fost posibilă obținerea informațiilor despre starea de sănătate sau învinuirile care-i sunt înaintate deținutului, transmite IPN.

Adrian Glijin a acuzat probleme cardiace, că este deținut în condiții inumane și nu-i sunt clare perspectivele de eliberare. În lumina acestor circumstanțe noi, Asociația Promo-LEX solicită repetat autorităților moldovenești și celor ruse să depună eforturi eficiente în eliberarea din detenția ilegală a lui Adrian Glijin. De asemenea, le solicită să asigure cu prioritate accesul unui medic independent, care va aprecia starea medicală actuală și necesitățile de tratament ale tânărului.

Adrian Glijin a fost răpit pe 7 octombrie 2020 de către reprezentanți ai „mgb-ului” din regiunea transnistreană. Într-un briefing de presă, susținut pe 7 decembrie 2020, ministrul de interne al Republicii Moldova a declarat că răpirile din octombrie 2020, inclusiv a lui Adrian Glijin, sunt o consecință a condamnării de către autoritățile Republicii Moldova a unui fost milițian din regiunea transnistreană, pentru fapte de răpire și tortură.

Pentru că rudele lui Adrian Glijin nu erau informate despre situația „procesuală” și medicală a acestuia, pe 28 octombrie 2021, a fost inițiată campania „Arătați-l viu”. Campania a avut scopul să determine autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, PE cele ale Federației Ruse, precum și actorii implicați în formatul de negocieri 5+2 să se implice eficient în asigurarea drepturilor lui Adrian și eliberarea acestuia din detenția ilegală. Obiectivul imediat al campaniei a fost de a obține imagini și declarații ale lui Adrian Glijin, care ar proba că acesta este în viață, dar și informații actuale despre starea medicală.

Pe 5 noiembrie, Biroul Politici de Reintegrare a publicat o reacție în care a menționat despre imposibilitatea de a asigura respectarea efectivă a drepturilor și libertăților lui Adrian Glijin, iar administrația de facto a regiunii transnistrene refuză să ofere informații relevante. La aceeași dată, mama lui Adrian Glijin a expediat o nouă scrisoare, dar administrația locului de detenție (SIZO UIN-3 Tiraspol) a refuzat recepționarea acesteia, pe motiv că este interzisă corespondența.

În data de 7 decembrie, mama deținutului a susținut o nouă conferință de presă la cere a  reiterat solicitările anterioare cu privire la întrevederea cu fiul ei și eliberarea acestuia din detenția ilegală.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.