După criză vom asista la apariția Statelor Unite ale Europei, ex-premier

Fostul premier Vlad Filat susține că Uniunea Europeană va supraviețui acestei crize pandemice și va ieși nu doar unită, dar, ca rezultat, în sfârșit, cu apariția Statelor Unite ale Europei. În opinia sa, nu va fi nici ușor și nici nu se va întâmpla repede. Ex-premierul mai spune că va fi o Europă unită, care-și valorizează pe deplin cei trei piloni ce i-au dominat istoria: dreptul roman, cultura greco-romană și credința creștină. „Să sperăm că și Republica Moldova, într-o formă sau alta, să devină pe deplin parte a națiunii europene”, a declarat Vlad Filat, citat de IPN.

Potrivit fostului premier, UE, în mod particular, și occidentul în mod general, se confruntă, pe lângă pandemie, cu un agresiv asalt propagandistic care încearcă să sublinieze fie incapacitatea de reacție și lipsa de solidaritate, fie sfârșitul acestei construcții a prosperității și drepturilor omului de pe continentul european. „Propaganda, dezinformările sau alte agresiuni soft la adresa Uniunii Europene, preluate și folosite astăzi de Rusia pe scară largă, nu au ajutat de loc URSS-ul care s-a prăbușit în doar câteva zile”, sublimează Vlad Filat.

În opinia sa, reacția înceată față de pandemie a Uniunii Europene a reieșit nu din incapacitatea instituțională sau din indiferență, ci din faptul că domeniul sănătății nu este deocamdată politică comună, așa cum este, de exemplu, politica agricolă. Așadar, nu integrarea statelor occidentale în UE este de vina, ci insuficienta integrare. Potrivit lui, după o scurtă explozie de egoism național, de întoarcere a țărilor către ele însele, statele Uniunii Europene au realizat că nici pandemia și nici criza post-COVID-19 nu vor putea fi înfruntate decât împreună.

Vlad Filat menționează că au fost suficiente doar două săptămâni ca blocul european să se mobilizeze și să găsească resurse de zeci și sute de miliarde de euro pentru a face față atât pandemiei, cât și crizei economice care deja afectează economia europeană.

În opinia sa, învingerea pandemiei va relansa la nivel european fie discuțiile despre modificarea actualelor tratate ce reglementează funcționarea Uniunii Europene, fie negocierea unui nou tratat al UE. „Actuala criză a dovedit că în fața provocărilor secolului XXI, pur și simplu, statele naționale, de unele singure, nu mai pot face față. Următorii 10 ani vor fi anii nașterii națiunii europene. Cedări și partajări de suveranitate sau exercitare în comun a suveranități pe domenii ce aparțin acum exclusiv statelor naționale (sănătatea, de exemplu) vor constitui teme majore de dezbatere în interiorul blocului comunitar”, a mai spus Vlad Filat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.