Dumitru Alaiba: Dacă aș fi agent al Rusiei în Primăria Chișinău, tot aș avea indicații să cresc nivelul de panică

Posibilitatea sistării apei în municipiul Chișinău poate fi parte a unui scenariu de inducere în societate a unei stări de panică. Este concluzia ministrului Economiei, Dumitru Alaiba, potrivit căruia scandalul Apă-Canal ar fi creat artificial de primarul Chișinăului pentru a crește gradul de nemulțumire a cetățenilor. De asemenea, Alaiba s-a arătat sceptic în privința aspirațiilor pro-europene ale edilului capitalei, menționând că Partidul Mișcarea Alternativa Națională (MAN) este un cal troian al Rusiei în Republica Moldova, notează IPN.

Ieri, Premier Energy a amenințat S.A. Apă-Canal Chișinău cu deconectarea energiei electrice, scenariu care ar fi lăsat orașul fără apă. Potrivit furnizorului de energie, datoria totală a S.A. Apă-Canal Chișinău pentru consumul de electricitate constituie 73,2 milioane de lei. Ulterior, Premier Energy a decis să amâne deconectările până la 1 februarie. Ministrul Economiei dă de înțeles că primarul Ion Ceban ar orchestra întregul scandal pentru a crește gradul de nemulțumire a populației.

„Dacă aș fi un agent al Rusiei în Primăria Chișinău, probabil aș avea indicații similare ca să cresc cu tot ce pot nivelul de nemulțumire și de panică în societate, prin aplicarea unor metode nu neapărat violente, dar administrative. Tot ce se întâmplă este responsabilitatea autorităților municipale și trebuie să fie asumat de cei pe care oamenii i-au votat. Știm că Ion Ceban a fost în cel mai direct mod menționat de Departamentul de Stat al SUA, unica lui reacție a fost de a cere probe. Nu este o reacție adecvată, pentru că asemenea instituții nu operează cu astfel de metode. Dacă ești menționat de Departamentul de Stat înseamnă că există toate motivele”, a spus Dumitru Alaiba în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

Mai mult, Alaiba se arată convins că Ion Ceban ar fi rămas un politician pro-rus, dar care a preluat retorica pro-europeană, înțelegând că cetățenii Republicii Moldova nu mai rezonează cu politica Moscovei.

„Următorul proiect al Rusiei în Chișinău este logic să fie un partid pseudo-european. Pentru că vedem sondajele, vedem cum gândesc oamenii, ce simt, vedem o susținere tot mai mare pentru parcursul european și de aceea este nevoie de un cal troian. Am toată încrederea că cetățenii au suficientă înțelepciune să înțeleagă cine este adevăratul proeuropean și cine a luptat cu Acordul de Asociere, inclusiv prin proteste. Parcursul nostru european n-a început ieri și la fiecare etapă au fost oameni care au luptat cu acest parcurs european, inclusiv actualul primar al Chișinăului”, a mai spus ministrul Economiei.

La 17 ianuarie Partidul Mișcarea Alternativa Națională, condus de Ion Ceban, a fost înregistrat oficial la Agenția Servicii Publice. Anterior, primarul Chișinăului a menționat că doctrina MAN „este social-democrată de tip european”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.