Dumitru Alaiba: Autorii furtului miliardului vor răspunde în fața legii

În luarea de cuvânt de la tribuna Parlamentului, după prezentarea raportului privind frauda bancară, deputatul Dumitru Alaiba, membru al Comisiei de anchetă, a transmis autorilor furtului miliardului să nu spere, pentru că nu vor scăpa fără să răspundă în fața legii, transmite IPN.

Dumitru Alaiba a cerut celor din opoziție, care au părăsit sala de ședințe în timpul prezentării raportului, să nu se victimizeze și să nu acuze atacuri politice. „Să ne spună ce anume este fals în acest raport, ce anume este imprecis, ce anume nu s-a spus așa cum s-a întâmplat, ce anume nu reprezintă fapt, ci fals. Pe asta vrem să avem o conversație”, a spus Dumitru Alaiba.

Potrivit deputatului, „o țară democratică, care își respectă cetățenii, spune adevărul, iar actualul raport spune adevărul”. „Cu cinci ani în urmă, în țara noastră a fost comis un furt imens de care s-a auzit în toată lumea. În doar câteva zile ni s-a distrus imaginea în afara țării și fragila încredere a populației în propriul stat”, a spus Dumitru Alaiba.

Potrivit deputatului, schema furtului a fost simplă. „Toți, de sus până jos, din diferite instituții și de diferite niveluri de responsabilitate, au îndeplinit ordine ilegale, criminale chiar. Niciunul nu a vorbit, nu a tras alarma, nu a preîntâmpinat opinia publică. Nu așa funcționează un stat, așa funcționează crima organizată”, a spus Dumitru Alaiba, care a făcut o paralelă cu furtul unui miliard de dolari din Banca Centrală a Irakului, care a avut loc în anul 2003.

Deputatul a menționat că subiectul furtului miliardului nu s-a închis odată cu prezentarea raportului și nu se va încheia prea curând. „Investigarea acestei crime este testul nostru de sinceritate”, a spus Dumitru Alaiba, care a menționat că raportul prezentat are rolul de a pune presiune astfel ca instituțiile care au competențe cu anchetarea furtului miliardului să fie și responsabile.

„Furtul miliardului este doar una dintre schemele prin care s-a furat din cea mai săracă țară din Europa. Autorilor furtului miliardului, care acum ne privesc live de prin țări calde, le spunem acum: Întoarceți banii. Nu scăpați și nu sperați, o să vă aducem acasă să răspundeți în fața legii”, a precizat Dumitru Alaiba.

Procesul devalizării sistemului bancar a fost o operațiune bine pregătită din timp și coordonată cu politicieni și demnitari de stat. Este una din concluziile raportului pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar și investigării fraudei bancare, prezentat pe 17 octombrie în plenul Parlamentului, de către deputatul Alexandru Slusari.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.