Dubla cetățenie și anumite declarații, motive pentru care PSRM vrea retragerea SIS din subordinea președintei Sandu

Deputatul socialist Vasile Bolea afirmă că Maia Sandu în calitatea sa de președinte al Republicii Moldova și comandat suprem al forțelor armate, ar putea utiliza instrumentele și instituțiile pe care le are în subordonare pentru a aduce destabilizarea în regiune. Declarațiile au fost făcute drept argument cu privire la inițiativa PSRM ca Serviciul de Informații și Securitate să revină în subordinea Parlamentului, notează IPN.

„Avem un președinte nou ales. Din păcate, președintele ales deține și altă cetățenie decât cea a Republicii Moldova și din punctul ăsta de vedere, și după părerea mea, și după părerea colegilor, acesta ar fi o chestiune care -ar permite într-o oarecare circumstanță să folosească SIS în detrimentul securității naționale. Dacă nu greșesc, președintele nou ales atunci când a obținut a doua cetățenie, a depus jurământul de credință inclusiv altui stat”, a declarat Vasile Bolea în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8.

Întrebat dacă deține probe în raport cu cele declarate, deputatul socialist face trimitere la declarațiile și „comportamentul” Maiei Sandu din ultimele zile cu privire la problema transnistreană.

„Ultimele declarații ale președintelui nou ales care încă nu a intrat în exercițiul funcției, inclusiv cu privire la securitate în regiune, inclusiv la Transnistria, inclusiv alte chestiuni, dă de bănuit că ar putea să întreprindă măsuri privind stabilizarea situației în Republica Moldova”, a menționat deputatul.

De partea cealaltă, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco afirmă că deținerea unei alte cetățenii nu reprezintă un impediment în activitatea de președinte. De asemenea, acesta susține că SIS, în perioada anilor 1999 – 2016, a fost sub control parlamentar în coordonarea președintelui, iar în urma unor înțelegeri dintre Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc în 2016, SIS a fost trecut în subordinea Parlamentului. Totodată, în iunie 2019, SIS a fost trecut din nou în subordinea președintelui cu votul majoritar al deputaților din Parlament.

Miercuri, președintele ales, Maia Sandu, a invitat oamenii să oprească „majoritatea oligarhică Dodon-Șor din tentativa de uzurpare a puterii și să declanșeze cât mai curând alegeri parlamentare anticipate”, în cadrul unui protest care va avea loc astăzi, 3 decembrie, începând cu ora 10.00, în fața Parlamentului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.