Sistemul educațional se confruntă cu o predare slabă a materiei, dar cu un examen de BAC foarte dur, opinie

Sistemul educațional din Republica Moldova se confruntă cu o predare slabă a materiei, o pregătire slabă a elevilor, dar cu un examen de bacalaureat foarte dur. Aceste lucruri trebuie echilibrate. Declarația a fost făcută de Valentin Beniuc, rectorul Institutului de Relații Internaționale, în cadrul emisiunii „Acces direct” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

În acest sens, Valentin Beniuc spune că ar fi potrivit să existe diferite niveluri de examen: pentru admiterea la facultate, pentru studii profesionale.

Rectorul se întreabă cum un copil care este asistat timp de 12 ani de către profesori în procesul educațional ajunge la BAC și nu poate răspunde la câteva întrebări. Valentin Beniuc susține că ar putea exista o problemă de pregătire a cadrelor didactice și ar trebui orientate toate eforturile spre instruirea și formarea profesională a profesorilor. „Bacalaureatul în sine nu este cea mai mare problemă. Aici trebuie de corelat nivelul de pregătire cu nivelele de examene și cu diplomele cu care se încheie aceste examene”, spune rectorul.

Corneliu Popovici, consilier prezidențial în domeniul educației, culturii și cercetării, susține că din an în an bacalaureatul furnizează surprize neplăcute. Potrivit lui, nimeni nu pune la îndoială faptul că la încheierea studiilor de liceu elevii trebuie să susțină un examen, dar există un șir de probleme care generează discuții contradictorii în societate și ridică mari semne de întrebare față de cei care îl organizează. „Mă refer, în special, la calitatea testelor pentru examinare”, a spus consilierul.

Potrivit lui, probleme sunt atestate și în legătură cu capacitățile evaluatorilor lucrărilor de BAC. Consilierul spune că a venit timpul ca cineva să fie responsabil de organizarea examenelor de BAC și de calitatea evaluărilor făcute.