Părinții cer să fie asigurate grădinițele cu săpun lichid și hârtie igienică

Un grup de părinți a manifestat astăzi, 23 octombrie, la Chișinău, cerând condiții igienice decente pentru copii în grădinițe. Potrivit conducătoarei asociației „Părinți Solidari”, Ala Revenco, citată de IPN,  grădinițele din Chișinău nu sunt asigurate cu săpun lichid și nici cu hârtie igienică. „Ni se spune că din bugetul Primăriei se alocă foarte puțini bani. Nu știm cum sunt utilizate fondurile, dar părinților li se spune să strângă bani pentru aceste produse”, a menționat Ala Revenco.

Lidera asociației „Părinți Solidari” mai spune că la sate se strâng cam 20 de lei pentru produsele de igienă în grădinițe, iar în capitală aceste sume ajung până la 400 de lei. „Părinții nu pot să nu participe la aceste colectări, fiindcă copiii nu au cu ce-și spăla mâinile, iar alți părinți le vor reproșa că ei cumpără săpun și pentru copiii lor”, a spus Ala Revenco.

Una din fondatoarele grupului „Părinți solidari”, Iulia Nazaria, a spus că organizația a dat startul unei campanii ce ține de igiena în grădinițe, pentru că este o problem generală. „Cu părere de rău, și chiar și în Chișinău există  băi, WC-uri care sunt într-o stare deplorabilă. Copiii au dreptul să aibă o baie decentă. Am venit cu niște hârtie igienică. Dacă tot ne ducem cu săpunul și cu hârtia igienică la grădiniță, dam decis să le aducem și la Primărie. Sperăm că aleșii locali vor pune această problemă pe agendă”, a menționat Iulia Nazaria.

Carolina Chirilenco, părinte, a spus că problema igienei în grădinițe persistă de mult timp. „Tindem spre o republică europeană, dar avem normative sovietice. De 31 de ani nu au fost schimbate normativele. În aceste normative nu a fost inclusă hârtia igienică. Nu s-a făcut un calcul cât trebuie pentru un copil, săpun lichid, hârtie igienică etc.”, a remarcat Carolina Chirilenco.

Potrivit organizatorilor manifestației,  suma necesară pentru rezolvarea problemelor legate de igiena în grădinițe este de 7 milioane de lei. După acțiunea de la Primărie, părinții s-au îndreptat și la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, și la Direcția generală educație, tineret și sport, pentru a transmite același mesaje autorităților.

  • ala revenco despre situatia in gradinite.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.