Dreptul la vot al persoanelor cu dizabilități a fost încălcat la scrutinul din 20 octombrie

Încălcările dreptului la vot al persoanelor cu dizabilități au fost constatate și la scrutinul local general din 20 octombrie. Într-o conferință de presă susținută la IPN de Alexandru Cebanaș și Valerian Mămăliga, avocați ai Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova, s-a menționat că în urma monitorizării alegerilor, au fost formulate critici de manieră constructivă și realistă.

„Recomandările și sugestiile noastre practice sunt prezentate în spirit de cooperare profesională cu toți cei interesați de promovarea unui proces electoral echitabil, modern și transparent”, a declarat Alexandru Cebanaș.

Avocatul IDOM a menționat că activitățile de observare a alegerilor locale generale au o semnificație aparte pentru asigurarea integrității procesului electoral și exercitarea drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale de a participa la actul de guvernare a țării lor.

Potrivit constatărilor IDOM, la Centrul de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități (CPTPD) Hâncești nu a fost solicitată urna mobilă pe teritoriul instituției și doar opt persoane din cele 183 cu drept de vot au fost transportate la secția de votare.

Lipsa urnei mobile a fost constatată la CPTPD Cocieri, iar la Spitalul de Psihiatrie din localitatea Codru urna mobilă nu era dotată cu panou special care ar fi asigurat secretul votului. De asemenea, la CPTPD Bălți au fost persoane care doreau să voteze prin intermediul urnei mobile, dar nu se regăseau în listele electorale pentru urna mobilă. Alte persoane și-au exercitat dreptul la vot prin intermediul acesteia.

„Datele care au fost prezentate au fost colectate prin observare directă de o rețea de 30 de observatori independenți, acreditați în mod corespunzător de Comisia Electorală Centrală.

Monitorizarea respectării drepturilor electorale în spitalele de psihiatrie și în centrele de plasament temporar pentru persoanele cu dizabilități în cadrul alegerilor locale generale din 20 octombrie a fost efectuată cu sprijinul financiar al Fundației Est-Europene.

  • Alexandru Cebanaș despre monitorizarea respectarii dreptului la vot a persoanelor cu dizabilitati
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.