Drapelele de stat vor fi coborâte astăzi în bernă

În întreaga țară, drapelele de stat vor fi coborâte în bernă. Printr-un decret semnat de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, ziua de 9 iunie, când au loc funeraliile interpretului și compozitorului de muzică ușoară și folk Iurie Sadovnic, este declarată zi de doliu național, transmite IPN

Într-un necrolog semnat de președinte, sunt exprimate condoleanțe familiei îndurerate, tuturor celor ce l-au iubit și apreciat.

La ora 12.00, se va cinsti memoria interpretului prin păstrarea unui moment de reculegere. Ceremonia funerară va fi transmisă în direct de Compania publică „Teleradio-Moldova”.

Iurie Sadovnic (14 decembrie 1951 - 7 iunie 2021) s-a născut în satul Jura, raionul Râbniţa. A fost solist al mai multor ansambluri vocal-instrumentale, toate constituind etape firești în devenirea formaţiei care l-a înscris pentru totdeauna în galeria marilor Artiști - „Legenda” (1983-1996). De-a lungul carierei artistice, a evoluat pe diverse scene de acasă și din lume, dar și pe scenele improvizate din sutele de sate ale Moldovei. Iurie Sadovnic a trăit în și din poezie, inspirându-se din marii poeți ai neamului. Din această inspirație s-a născut și propriul său volum de poezie „Am să plec în codrul verde” (1999). Iar cel din urmă album, intitulat simbolic „Evadare”, a devenit între timp testamentul regretatului om de artă.

Iurie Sadovnic este distins cu titlurile onorifice Artist emerit (1984) și Artist al Poporului (2011), cu Medaliile „Meritul Civic” (1993) și „Mihai Eminescu” (2000), și cu „Ordinul Republicii” (2015).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.