Două spitale din Chișinău au fost dotate cu echipamente grație suportului Guvernului Japoniei

Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” și Institutul de Medicină Urgentă au fost dotate cu echipamente medicale procurate cu suportul financiar al Guvernului Japoniei, prin intermediul Agenției Japoneze de Cooperare Internațională. Ajutorul a parvenit în urma vizitei unei echipe de experți din Japonia care s-a deplasat în spitale, identificând împreună cu medicii necesitățile de schimbare a echipamentelor vechi, transmite IPN.

La Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” au fost livrate opt mese de operație și 13 brancarde (mobile), în sumă totală de 60 de milioane de yeni japonezi, echivalentul a circa 370 de mii de euro. Pentru Institutul de Medicină Urgentă lotul donat include cinci defibrilatoare și 16 brancarde (mobile), cu o valoare de 30 de milioane de yeni japonezi, echivalentul a circa 185 de mii de euro.

Ministra sănătății, Ala Nemerenco, a spus că este foarte important să modernizăm instituțiile medicale. „Este o contribuție foarte serioasă a cetățenilor japonezi care investesc în sănătatea poporului nostru. Este un ajutor important în aceste timpuri foarte grele, când ne confruntăm cu impactul unui război alături de noiˮ, a spus oficialul.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yamada Yoichiro, a spus că în anul 2022, odată cu sosirea în Republica Moldova a refugiaților ucraineni care fugeau de război, Agenția Japoneză de Cooperare Internațională (JICA) a înțeles provocările enorme cu care se confrunta sectorul medical din Moldova și a trimis o echipă de experți pentru a identifica necesitățile. În baza rapoartelor elaborate de către ei, Guvernul Japoniei a decis să ofere echipamente medicale avansate pentru cinci instituții medicale din Chișinău. „Japonia este partenerul Republicii Moldova în domeniul medical și al sănătății de mai mulți ani. Guvernul Japoniei este mândru să lucreze cu Moldova și va continua să facă acest lucru pentru a vă susține în parcursul dvs. spre a deveni membru al Uniunii Europeneˮ, a declarat diplomatul.

Reprezentantul Biroului Agenției Japoneze de Cooperare Internațională (JICA) Ucraina, Satoshi Sugimoto, a comunicat că reprezentanții oficiului JICA au un respect enorm pentru grija pe care medicii din Moldova au oferit-o persoanelor refugiate din Ucraina. Reprezentantul biroului şi-a manifestat speranța că echipamentele medicale vor veni în suportul doctorilor.

Andrei Uncuța, director al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, a declarat că lotul de echipamente donat instituției va duce la o calitate mai bună a asistenței medicale, ceea ce va oferi și doctorilor, și pacienților îngrijiri de înaltă calitate. În contextul tuturor evenimentelor care se întâmplă pe plan regional, Andrei Uncuța a menționat că un lucru foarte important este suplinirea instituției cu mesele de operație care sunt extrem de necesare pentru asigurarea actului chirurgical.

Diana Manea, vicedirector medical al Institutul de Medicină Urgentă, a spus că 16 brancarde și cinci defibrilatoare fac parte din primele dotări tehnologice care vor sta la baza deschiderii blocului operator. Este un bloc nou care va aduce o ușurință medicilor pentru aplicarea noilor tehnologii pentru salvarea conaționalilor și refugiaților.

În luna noiembrie 2022 a fost semnat un Acord de Grant între Ministerul Sănătății și Agenția Japoneză de Cooperare Internațională, în valoare totală de circa șapte milioane de euro, pentru implementarea Programului de consolidare a sistemului medical. Astfel, cu sprijinul financiar nerambursabil oferit de Guvernul Japoniei, sunt dotate cu dispozitive medicale de ultimă generație cinci instituții medico-sanitare publice din țară: Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutul de Medicină Urgentă, Institutul Oncologic, Institutul Mamei și Copilului și Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.