Dosarul pe faptul răpirii polițistului din Florești, transmis la PCCOCS

Dosarul inițiat după ce un polițist din Florești a fost răpit din curtea casei sale, în localitatea Camenca, de către angajații structurilor de forță transnistrene, a fost transmis pentru continuarea urmăririi penale Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, transmite IPN citând un comunicat de presă al Procuraturii Generale.

Totodată, a fost format un grup de urmărire penală în care, pe lângă procurori specializați, au fost incluși și procurori din cadrul Procuraturii din Florești, ofițeri de urmărire penală din cadrul DGUP al MAI, ofițeri de investigații din cadrul INI al MAI și ofițeri de investigații din cadrul SIS. Grupul urmează să asigure o anchetă pe caz pentru identificarea, reținerea și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate. Dosarul este inițiat pe faptul „răpirii unei persoane” și „uzurparea de calități oficiale”. Procuratura amintește că pentru aceste acțiuni legislația Republicii Moldova prevede până la 10 ani de închisoare.

Un comunicat de presă emis de Guvern precizează că „aceste acțiuni concertate ale structurilor de facto din regiune constituie o violare incontestabilă a drepturilor fundamentale ale omului și o provocare la adresa securității statului și ordinii de drept”. Pentru a elucida toate circumstanțele cazului, Guvernul a mobilizat toate forțele sale pentru identificarea locului aflării persoanelor, pornirea unor investigații în conformitate cu legislația penală și de procedură penală, comunicarea cu membrii familiei și celor apropiați pentru a le oferi sprijin, informarea actorilor în formatul 5+2, partenerilor de dezvoltare și organizațiilor internaționale în materie de protecție a drepturilor omului. Astăzi, în cadrul reuniunii Comitetului permanent al OSCE de la Viena, delegația Republicii Moldova va aborda problema violării constante a drepturilor omului, inclusiv informarea tuturor statelor-membre ale organizației despre acțiunile de degradare a drepturilor omului.

„Guvernul și autoritățile de drept nu vor tolera abuzurile în adresa cetățenilor moldoveni și vor activa toate instrumentele legale, politice și instituționale pentru contracararea fenomenului de violare a drepturilor constituționale și destabilizarea situației în țară în contextul evenimentelor ce țin de scrutinul electoral. Facem apel către parteneri naționali și locali de a se solidariza cu acțiunile întreprinse de Guvernul Republicii Moldova pentru remedierea situației drepturilor omului”, se menționează în comunicatul de presă al Guvernului.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Interne a precizat că, din materialele acumulate pe parcursul zilei de ieri, se cunoaște că polițistul a fost răpit și dus în orașul Tiraspol, iar la moment se întreprind toate măsurile pentru a fi identificat locul aflării acestuia. Totodată, MAI comunică că, pe parcursul zilei de 7 octombrie, a mai fost înregistrat un caz similar cu un locuitor din Camenca, care la fel a fost sechestrat, fiind bănuit de forțele de la Tiraspol de acțiuni pretins ilegale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.