Doru Petruţi: Coaliţia de guvernare are o problemă de identitate

Coaliţia Pro Europeană, care a venit la guvernare după destrămarea Alianţei pentru Integrare Europeană, are o problemă de identitate. De această părere este managerul general al Institutului de Marketing şi Sondaje (IMAS), Doru Petruţi, care s-a expus la acest subiect în cadrul dezbaterilor publice organizate de Agenţia de presă IPN la tema: „Lecţii învăţate şi lecţii de învăţat. Depăşirea şi prevenirea crizelor politice: rolul clasei politice şi al societăţii - 2”.

Doru Petruţi spune că nimeni nu se poate aştepta la o funcţionalitate peste noapte a coaliţiei de guvernare. Totuşi, aceasta are o problemă. Oamenii nu ştiu cum se cheamă şi cine face parte din ea. Sunt nedumeriri legate de grupul liberalilor conduşi de Ion  Hadârcă. De asemenea, alegătorii au neclarităţi în legătură cu prestaţia lui Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal.

Managerul IMAS a subliniat că una din problemele majore ale fostei alianţe de guvernare a fost deficitul de comunicare. Dar nici în formatul actual nu ar putea spune că vede o comunicare sporită.

Doru Petruţ a mai spus că în timpul crizei politice este foarte greu de realizat măsurări sociologice, întrucât opiniile se schimbă foarte repede. „Am văzut cum, timp de câteva luni, dorinţa de alegeri anticipate creştea, oamenii nu vedeau altă ieşire din situaţie. Am văzut cum s-au schimbat opţiunile, erau premise să se schimbe semnificativ configuraţia din Parlament”, a remarcat expertul.

Doru Petruţi  susţine că actorii politici, cu mici excepţii, au suferit pierderi de imagine, iar scorurile partidelor s-au modificat semnificativ în timpul crizei. La sfârşitul lunii mai însă a fost declanşat un proces care a calmat populaţia, în locul liderilor politici au venit o serie de diplomaţi, a mai spus  Doru Petruţi.

Dezbaterile publice cu tema „Lecţii învăţate şi lecţii de învăţat. Depăşirea şi prevenirea crizelor politice: rolul clasei politice şi al societăţii – 2”, este a XX-a ediţie din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, proiect susţinut de Fundaţia germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.