Dorin Cimil: Se propune deschiderea a 190 de secții de vot pentru diaspora

La alegerile parlamentare anticipate vor fi deschise mai multe secții de vot pentru diaspora comparativ cu scrutinul prezidențial de anul trecut. Asigurările vin din partea președintelui Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil. Șeful CEC spune că este examinată cifra de 190 de secții de vot, dar o decizie definitivă în acest sens va fi luată la data de 5 iunie, notează IPN.

Potrivit oficialului, experiența scrutinului prezidențial de anul trecut arată că există un interes sporit din partea conaționalilor noștri din diaspora de a participa la alegeri, totuși decizia privind numărul secțiilor de votare va fi luată în strictă conformitate cu prevederile Codului Electoral.

„Vom lua ca bază cele trei criterii indicate în Codul Electoral. Este vorba despre numărul de alegători care s-au înregistrat prealabil, numărul de alegători care au participat la ultimul scrutin național – cifră pe care deja o avem – și al treilea criteriu este numărul oficial al cetățenilor moldoveni din țările respective”, a spus Dorin Cimil în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Potrivit șefului CEC, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a venit cu propunerea de a majora numărul secțiilor pentru diaspora, în urma discuțiilor avute cu ambasadorii țării noastre în străinătate.

„Cifra propusă de Ministerul de Externe este una aproximativă și este vorba despre 190 de secții de votare, față de 139 câte au fost deschise la ultimul scrutin. Avem și alte propuneri din partea societății civile. Noi vom examina toate propunerile și vom veni cu propriul proiect de hotărâre. În orașele unde la prezidențiale s-a înregistrat un număr mare de alegători, vom deschide secții suplimentare pentru a le asigura tuturor dreptul la vot”, a mai spus Dorin Cimil.

La alegerile prezidențiale de anul trecut au fost deschise 139 de secții de votare pentru cetățenii noștri din 36 de state ale lumii. Numărul maxim de buletine de vot destinate fiecărei secții a fost de 5 mii de buletine. Potrivit datelor CEC, 260 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova au votat în afara țării în timpul turului doi de scrutin.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.