Domnica Manole cere revizuirea hotărârii privind alegerea președintelui CC

Judecătoarea Curții Constituționale Domnica Manole anunță că astăzi, la prima oră, a depus o cerere privind revizuire a hotărârii din 19 august privind alegerea președintelui CC, transmite IPN.

În cererea sa, Domnica Manole menționează că, ulterior procedurii de adoptare a hotărârii, au devenit cunoscute parțial rezultatele manifestării votului secret la alegerea președintelui CC și că există o suspiciune rezonabilă că rezultatele votării secrete au fost trucate.

Luni seara, judecătoarea Curții Constituționale Liuba Șova a declarat la TV8 că alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de președinte al CC ar fi fost aranjată și că votul este rezultatul unei decizii luate din timp. Liuba Șova a spus că a primit un mesaj de la un angajat al Parlamentului, care îi sugerează să-l înainteze pe Vladimir Țurcan la funcția de președinte, iar acesta o va numi președintă în absența lui.

Ca urmare a acestei declarații, cu o reacție a venit ministra justiției, Olesea Stamate. „Doamna Șova a făcut câteva declarații care demonstrează gravitatea situației. Organele competente trebuie să se autosesizeze imediat și să investigheze dacă au fost sau nu tentative de a influența judecători Curții Constituționale, iar persoanele implicate sa fie deferite justiției. Pana atunci însă, informația prezentată poate constitui temei pentru anularea rezultatelor alegerii președintelui CC, pentru a evita încă o lovitură puternică asupra credibilității acestei instituții”, a scris ministra într-o postare pe Facebook.

După desfășurarea concursului pentru președinția CC, premierul Maia Sandu a declarat că „desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav, care știrbește și mai mult încrederea în unica instituție de jurisdicție constituțională din țară”.

Contactat telefonic, Vladimir Țurcan nu a răspuns la telefon.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.