Doi angajați ai Direcției municipale asistență socială, reținuți de CNA

Doi angajați ai Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului municipal Chișinău, printre care și șeful subdiviziunii, au fost reținuți pentru 72 de ore în urma perchezițiilor efectuate astăzi de oamenii legii. Potrivit Centrului Național Anticorupție, este vorba despre cauze penale pornite pe fapte de abuz de serviciu și de delapidare a mijloacelor din fondurile externe, transmite IPN.

CNA precizează că mai multe bunuri, achiziționate din fonduri externe și bugetare, destinate refugiaților din Ucraina, ar fi fost delapidate de către persoane publice din cadrul Direcției generale asistență medicală și socială, în complicitate cu responsabilii Centrului de plasament temporar pentru refugiați (CTPR) din strada Studenților, 7/5 din Chișinău.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigație, s-a stabilit că personalul desemnat pentru activitatea Centrului, aflându-se la locul de serviciu, sistematic au sustras produse alimentare și nealimentare – inclusiv electrocasnice mari și mici, obiecte de mobilier, lenjerie de pat etc. – în proporții considerabile care au fost cumpărate din fondurile externe pentru refugiați.

Astăzi au fost efectuate 24 de percheziții pe mai multe adrese, inclusiv la sediul Centrului de plasament temporar pentru refugiați, în garajele, depozitele și construcțiile accesorii. De asemenea acțiunile de urmărire penală au vizat și angajați ai Direcției asistență medicală și socială.

În urma perchezițiilor, la sediile menționate și la domiciliile unor bănuiți, au fost depistate mai multe cutii cu produse alimentare, obiecte și produse de igienă, electrocasnice – cuptoare cu microunde, reșouri electrice, aspirator, precum și saci pentru dormit, veselă și alte bunuri presupus a fi sustrase din depozitul Centrului de plasament temporar pentru refugiați.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat în contextul perchezițiilor că, colegii lui „sunt persecutați și hărțuiți”. „Mascații au venit astăzi la șeful de Direcție sănătate, Boris Gîlca și la alți angajați, deoarece tot astăzi, Primăria Chișinău organizează cel mai mare Forum Social și nu le este pe plac celor de la guvernare, deoarece vin mulți oaspeți din afara țării”, susține edilul. Primarul menționează că Inspecția financiară făcută recent la Centrul respectiv de plasament temporar pentru refugiați nu a constatat încălcări și a venit doar cu recomandări, „deoarece există registrul electronic fiind verificat și acest lucru și sunt camere de luat vederi care se monitorizează”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.