Din interior şi exterior se depun eforturi ca PL să fie trecut în istorie, ex-premier

Din interior şi exterior se depun eforturi ca Partidul Liberal să fie trecut în istorie. Declaraţia a fost făcută de către ex-premierul Vasile Tarlev, în cadrul emisiunii „Bună Seara”, la postul public de televiziune, transmite IPN.

„Eu am ştiu de o lună că în interiorul acestui partid se întâmplă ceva. Se depun eforturi ca acest partid să fie trecut în istorie. Aici se lucrează foarte mult. Vorbesc de alte forţe, nu de Dodon”, a remarcat Vasile Tarlev. Fostul premier a spus că se referă la oponenţii politici ai PL, din interiorul şi exteriorul ţării, dar nu a dat nume.

Referindu-se la crearea noului guvern, Vasile Tarlev a spus că unui prim-ministru îi este mult mai uşor să-şi îndeplinească programul dacă are în „spate” o guvernare de coaliţie şi nu un partid sau dictatură. Ex-premierul a spus că vorbeşte din propria experienţă, fără să spună dacă a fost rău sau bine atunci când era în funcţie, în perioada guvernării comuniste.

Vasile Tarlev a menţionat că negocierile pentru crearea unui nou guvern trebuie să fie mai transparente. „Procesul este foarte complicat, dar nu există temei pentru a purta aceste negocieri cu uşile închise. Societatea este mai informată şi aceste negocieri închise trezesc întrebări”, a subliniat ex-premierul.

Vasile Tarlev a mai spus că vectorul european a fost compromis serios prin criza din Republica Moldova. „Aşa-numita direcţie europeană devine din ce în ce mai mult doar un vis frumos. Procesul european nu este simplu. Este un lucru asiduu şi cu multe paranteze. La acest moment este o mare neîncredere din partea unor europeni şi acest euro-scepticism nu este doar în ţară, dar şi peste hotare. Deci, trebuie de lucrat în acest sens, nu doar prin vorbe şi declaraţii”, a subliniat Vasile Tarlev.

Fostul prim-ministru vede trei posibile variante de ieşire din criză; votarea lui Vlad Filat în funcţia de premier, votarea unui alt prim-ministru sau alegeri anticipate. „Deşi eu cred că va fi ales Vlad Filat”, a spus fostul premier.

Guvernul Filat-2 a fost demis de către Parlament pe 5 martie, printr-o moţiune de cenzură înaintată de PCRM. Moţiunea nu a fost votată de către PL. Totuşi, Mihai Ghimpu a declarat că nu-l va mai vota pe Filat în această funcţie pentru că s-a compromis. Vineri, 12 martie, mai mulţi membri ai PL au cerut înlocuirea lui Mihai Ghimpu cu Dorin Chirtoacă în fruntea partidului şi revenirea la masa de negocieri pentru formarea unei noi majorităţi parlamentare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.