Diacov vs Candu: Situația PDM înainte și după plecare celor șase deputați democrați

Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, susține că cei șase deputați în frunte cu Andrian Candu care au părăsit formațiunea acum câteva zile aveau posibilități să se realizeze în interiorul PDM, dar nu în afara lui. Potrivit lui, prin discuții intense se putea ajunge la un numitor comun. De cealaltă parte, Andrian Candu susține că în PDM lucrurile au început să meargă altfel decât vede el dezvoltarea firească a formațiunii, de aceea a hotărât să se distanțeze de acest partid. Declarațiile au fost făcute în platoul emisiunii „În profunzime” de la postul ProTV Chișinău, transmite IPN.

Dumitru Diacov consideră că formațiunea a avut nevoie de timp ca să înțeleagă ce se întâmplă în jur. „Partidul Democrat acum încearcă să-și găsească și locul său în această construcție. Deciziile care vor fi luate de PDM vor fi deciziile PDM, nu vor fi influențate de Igor Dodon, nu de Moscova, nu de Washington sau de altcineva”, a declarat Dumitru Diacov.

Potrivit lui, grupul domnului Candu avea foarte multe posibilități să se realizeze în interiorul Partidului Democrat, dar nu în afara lui. În plus, având în vedere că fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc a contribuit semnificativ la dezvoltarea formațiunii, Dumitru Diacov consideră că Plahotniuc avea mai multe pârghii ca să țină unită fracțiunea PDM. „A avut fel de fel de posibilități de a discuta, de a se implica. Eu n-am văzut plicuri, eu n-am primit plicuri. Eu cred că lucrurile acestea trebuie demonstrate, trebuie văzute. Eu nu cred că oamenii serioși se leagă cu chestia aceasta”, a declarat șeful fracțiunii PDM în Parlament.

Deputatul Andrian Candu susține că în cadrul PDM a simțit o rezistență legată de următoarele etape de dezvoltare. „Sunt oameni din actuala conducere a PDM care duc tot felul de discuții cu Partidul Socialiștilor, inclusiv pe la spate, și înaintează cu negocieri, condiționări, inclusiv cu acțiuni de convingere a unor persoane din echipa PDM”, a afirmat parlamentarul.

Andrian Candu susține că decizia de a părăsi formațiunea a fost luată după ce s-a consultat cu mai mulți colegi și după ce au făcut o analiză serioasă a ceea ce se întâmplă în interiorul PDM.

Șase deputați ai Partidului Democrat au anunțată miercuri, 19 februarie, că părăsesc formațiunea politică, dar și fracțiunea parlamentară a democraților. Este vorba despre Andrian Candu, Sergiu Sîrbu, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur, Corneliu Padnevici și Grigore Repeșciuc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.