DGLCA optează pentru mecanizarea procesului de salubrizare

Direcția generală locativ-comunală și amenajare (DGLCA) din Chișinău are suficienţi muncitori. Totuşi, în ultimii ani, optează pentru mecanizarea procesului de salubrizare. Sunt procurate utilaje care vin să uşureze munca personalului. Informaţia a fost comunicată pentru IPN de către şeful Secției amenajare și salubrizare DGLCA, Vasile Efros.

Vasile Efros
spune că, fără implicarea lucrătorilor, nu este posibilă salubrizarea, pentru că sunt zone unde nu se poate face mecanizat. Totuşi, se tinde spre mecanizare pentru că este mai eficientă şi se evită dependenţa de factorul uman. Vasile Efros explică că, de exemplu, la o bordură sau un trotuar, pe o porţiune de un kilometru trebuie să implici 3-4 oameni care adună, mătură şi încarcă deşeurile vegetale. Cu implicarea utilajul mecanizat, timpul se reduce la 10-15 minute, fiind nevoie de un singur om, care manevrează utilajul.

Vasile Efros a mai spus că salariul angajaților depinde de vechimea în muncă şi volumul lucrărilor pe care le face. Muncitorii ridică de la trei la şase mii de lei pe lună. Plângeri legate de salariu nu sunt înregistrate, a precizat responsabilul.

Directorul DGLCA, Ion Burdiumov, a adăugat că un muncitor la salubrizare lucrează opt ore pe zi, începând cu 6.00 dimineaţa. Pentru muncă suplimentară beneficiază de adaos la salariu şi prime, în funcție de posibilităţile financiare ale bugetului municipal.

În Chișinău, zilnic la strânsul frunzelor sunt implicați circa 400 de muncitori și 40 de tractoare cu remorcă. Lucrările, de obicei, se finalizează în a doua jumătate sau chiar la sfârşitul lunii decembrie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.