Dezbateri: Cum vor demonta „mafia imobiliară” candidații la șefia Primăriei

Candidații blocului ACUM și Partidului Socialiștilor la șefia Primăriei municipiului Chișinău, Andrei Năstase și Ion Ceban, promit că dacă vor ajunge în fotoliul de primar, vor lupta contra „mafiei imobiliare” din Chișinău. Cei doi candidați și-au prezentat soluțiile pentru această chestiune în cadrul unei dezbateri la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

Candidatul blocului ACUM susține că primul lucru care trebuie făcut pentru a combate „mafia imobiliară” este eliminarea corupției din cadrul municipalității și trebuie să se recurgă la transparență, inclusiv scoaterea la iveală a tot ce s-a întâmplat în ultima perioadă de timp în Consiliul municipal Chișinău (CMC). „Propunem CMC să introducem moratoriu pentru transmiterea terenurilor municipale pentru construcția blocurilor locative până la aprobarea Planului Urbanistic General. (...) Propunem, de asemenea, înstrăinarea tuturor terenurilor pentru construcții la preț de piață, doar în baza licitațiilor deschise, inventarierea tuturor contractelor de arendă a terenurilor municipale, verificarea tuturor documentelor permisive pentru lucrări de demolare și construcție pentru ultimii doi ani”, a afirmat candidatul ACUM.

De asemenea, Andrei Năstase propune deschiderea liniilor telefonice la care oamenii să poată semnala despre construcții ilegale în municipiul Chișinău, dar și introducerea răspunderii penale pentru întocmirea certificatelor de urbanism neconforme.

Andrei Năstase spune că abia așteaptă să ajungă la Primăria capitalei pentru a ridica toată documentația pentru a face lumină, curățenie și pentru a sesiza instituțiile statului referitor la presupuse ilegalități pe care le-ar fi comis socialiștii în Consiliul Municipal Chișinău în legătură cu acest subiect..

Candidatul socialiștilor Ion Ceban îl acuză pe Andrei Năstase că toate propunerile făcute se conțin într-un raport al său pe care l-a trimis anterior Guvernului pentru a arăta situația actuală din domeniul imobiliar și pentru a cere măsuri concrete. În plus, socialistul spune că o parte din aceste acțiuni deja sunt în curs de desfășurare. „Tot ceea ce citiți dumneavoastră este din raportul meu pe care vi l-am transmis dumneavoastră personal. Ați copiat tezele din raportul meu”, a afirmat Ion Ceban.

Ion Ceban spune că raportul transmis la Guvern despre „mafia imobiliară” se referă la 200 de construcții care au fost analizate în ultima jumătate de an. Candidatul socialist spune că acest raport a fost transmis și la Procuratură, dar și la Ministerul de Interne, însă nu au fost întreprinse măsuri.

Andrei Năstase și Ion Ceban vor concura duminică, 3 noiembrie, în al doilea tur de scrutin pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău. În primul tur, Andrei Năstase a acumulat  31,08% din sufragii, iar Ion Ceban – 40,19%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.