Detalii despre pacienta diagnosticată cu noul tip de coronavirus

Femeia de 48 de ani, revenită recent din Italia, diagnosticată la Chișinău cu coronavirus de tip nou, este internată la terapie intensivă la Spitalul Clinic Republican. În boxa de reanimare pacienta este izolată, iar la ea au acces doar două asistente și un medic, toți echipați corespunzător. Starea femeii înregistrează o dinamică ușor pozitivă. Informațiile au fost prezentate în această dimineață, 9 martie, într-o conferință de presă, transmite IPN.

Inițial pacienta a fost internată la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, după care a fost transferată cu Aviasanul la Spitalul Republican. Anatol Ciubotaru, directorul spitalului, a declarat că parametrii biochimici s-au îmbunătățit. „Este micșorată concentrația de oxigen în artere, ceea ce vorbește despre o pneumonie banală. Nimic ieșit din comun nu este. Deci, în acest moment, suntem optimiști și sperăm că pacienta o să aibă un final pozitiv, cu toate că patologia e patologie. Bolnava are patologii asociate foarte grave: diabet zaharat grav și obezitate, care au influență negativă asupra procesului, dar în principiu dinamica este sub control”, a notat directorul Spitalului.

Ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, a menționat că în teritoriu au fost transmise peste zece mii de fișe epidemiologice completate la intrarea în țară, iar sub monitorizarea medicilor de familie se află peste cinci mii de persoane. În cazurile suspecte de duminică testele au ieșit negative. Astăzi sunt alte trei persoane suspecte, iar rezultatele vor fi gata pe parcursul zilei.

Ministra a mai spus că una dintre instituțiile medicale strategice în care urmează să fie internate persoanele infectate este Spitalul „Toma Ciorba”, iar dacă stare sănătății va fi gravă, pacienții vor fi duși la Spitalul Republican. Copiii cu forme ușoare sau medii vor fi internați la Spitalul clinic municipal de boli contagioase. Încă o instituție strategică e Institutul Mamei și Copilului. Dacă vor fi mai multe cazuri, autoritățile au două instituții de rezervă: Spitalul clinic al Ministerului Sănătății și Maternitatea numărul 2. În ambele instituții, există secții de reanimare, precum și posibilitatea de a izola pacienții.

Acesta este primul caz de infectare prin coronavirus de tip nou în Republica Moldova, confirmat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. În legătură cu acest caz, în cadrul ședinței Comisiei Naționale extraordinare de sănătate publică, autoritățile au instituit cod portocaliu la nivel național.

Conform datelor Centrului European pentru Controlul Bolilor, începând cu 31 decembrie 2019 și până la 8 martie 2020, au fost raportate 105 828 de cazuri de infecție coronavirusul de tip nou (COVID-19) (confirmate clinic și de laborator). Au fost înregistrate 3 584 de decese: China (3 099), Italia (233), Iran (145), Coreea (50), Statele Unite ale Americii (17), Franța (10), cazuri din contul transportului internațional (Japonia – 6), Japonia (6), Spania (5), Australia (3), Irak (2), Marea Britanie (2), Olanda (1), Filipine (1), San Marino (1), Taiwan (1), Elveția (1), Tailanda (1) și Argentina (1).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.