Despre viitorul procuror general și premier socialist, înviorarea în „stolul” judecătorilor și monitorizarea de la FMI

Principalul din fluxul IPN din 13 noiembrie 2019

Corb la corb nu scoate ochii

Curtea de Apel Chișinău a suspendat hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii, prin care judecătorul Curții Supreme de Justiție Oleg Sternioală a fost lipsit de imunitate. Instanța a luat în calcul argumentul că ședința CSM din 4 noiembrie este ilegală, membrii CSM fiind revocați din funcție pe 27 septembrie. (Anterior, CSM a precizat că hotărârea Adunării Extraordinare a Judecătorilor din 27 septembrie este nulă).

Eliminați, la o parte cochetăriile

După ce președinta Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi, a spus că formațiunea este gata să facă o nouă majoritate parlamentară cu Blocul ACUM, dar cu alt premier, iar deputații din Blocul ACUM au reiterat sunt gata să o susțină doar pe Maia Sandu în funcția de premier, cu garnitura actuală de miniștri și cu aceeași agendă de reforme, Partidul Socialiștilor a anunțatva susține inițiativa președintelui Igor Dodon de a fi creat un guvern minoritar. Mai mult, consilierul prezidențial Ion Chicu, ex-ministru al finanțelor, a fost înaintat de Igor Dodon la funcția de premier.

Da, poporul (populația) merită...

În pofida regretabilei demiteri a Guvernului prim-ministrului Maia Sandu, prioritățile Statelor Unite ale Americii în relațiile bilaterale cu Republica Moldova rămân neschimbate. Populația Republicii Moldova merită lideri care vor lucra pentru binele țării și o vor elibera de corupția care îi limitează potențialul”, este menționat într-o postare pe Facebook a Ambasadei.

Negru pe alb, nimic „între rânduri”

Fondul Monetar Internațional este gata să susțină Republica Moldova în continuare în procesul de implementare a reformelor, dar „monitorizează îndeaproape situația pentru a evalua cum se vor răsfrânge ultimele evenimente asupra programului susținut de FMI și asupra perspectivelor finanțării externe”.

Și ОГРВ ca fundal de „decor”?

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova declară că urmărește cu atenție dinamica procesului politic din țară și „pledează pentru menținerea stabilității politice interne în interesul cetățenilor și al statului de drept în Republica Moldova”.

Interesul poartă fesul

Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, Chiril Moțpan, este de părere că „Dodon și-a dorit cu orice preț controlul asupra procurorului general, care altfel i-ar fi deschis (întemeiat!) dosare penale și i-ar fi periclitat siguranța personală, ceea ce i-ar fi redus esențial șansa de a candida în prezidențiale”, susține deputatul.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.