Despre lipsa contorului la fiecare calorifer, cumătrism în loc de integritate și „nici o implicare în acte ilegale” a finului lui Plahotniuc

Principalul din fluxul IPN din 10 martie 2020

Ștefan al III-lea: istoria nu e a politicienilor, ci a nepoților noștri

Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare a Republicii Moldova (ANCD) pune bețe în roate cercetătorilor din țară, iar proiectele de cercetare propuse de către oamenii de știință sunt selectate după criterii politice.„Sfera de cercetare a fost pusă sub girul ministerial care se egalează cu trecerea sub control politic al domeniului cercetării. Guvernele se succedează de 2-3 ori pe an și se creează o dezorganizare politică care se răsfrânge asupra domeniului”, afirmă doctorul în istorie Ion Negrei.

Plaiul mioritic, parte a coronavirusului global

Autoritățile Chișinăului fac apel către părinți să supravegheze copiii care au vacanță forțată. Sancțiunile pentru răspândirea bolilor epidemice au fost votate în Parlament. Persoanele care s-au aflat, în ultima perioadă, în țările în care există cazuri de infectări cu noul tip de coronavirus sunt obligate să se autoizoleze la domiciliu. Aceasta presupune termometria de trei ori pe zi. În cazul în care, persoana se simte rău, aceasta urmează să contacteze telefonic medicul de familie și nicidecum nu trebuie să se deplaseze de sine stătător la medic. „O persoană contaminată cu coronavirus prezintă risc pentru patru-cinci persoane”, a notat ministra Viorica Dumbrăveanu. Potrivit ministrei, testele rapide sunt ineficiente. Chiar dacă indică rezultat negativ, persoana care prezintă simptome de COVID-19, urmează să fie supusă testelor de laborator.

Legalizarea ilegalității, opera comună a niciunuia în parte

Liderul grupului parlamentar Pro Moldova Andrian Candu afirmă că procurorul general Alexandr Stoianoglo are tot dreptul să se prezinte în Parlamentul Republicii Moldova pentru a cere ridicarea imunității în cazul unor deputați care ar urma să fie anchetați.Consider că tot ceea ce am făcut, am făcut legal și nu există nicio implicare în acte ilegale care ar duce la unele acuzații”, spune deputatul.

Nici adiere de UE pe feudele aborigene

Instituțiile de control și cele de anchetă abordează formal faptele investigate de jurnaliști. Numărul cazurilor ce s-au finalizat cu sancțiuni rămâne infim de mic. Constatările se conțin într-un studiu al Asociației Presei Independente. Se constată lipsa unui angajament real al instituțiilor de a descuraja angajarea persoanelor asupra cărora există suspiciuni de lipsă de integritate.

„Contor la calorifer!” – visul galactic al consumatorului

În contextul apariției unor informații în spațiul public referitor la faptul că facturile la încălzire pentru luna februarie ar fi prea mari sau chiar egale cu cele din luna ianuarie, „Termoelectrica” declară că fiecare consumator, prin intermediul reprezentantului său, a gestionarului fondului locativ, are acces la citirea datelor și monitorizarea zilnică a consumurilor.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.