Despre înfrângerea moldovenilor de la Munchen, lupta „corp la corp” cu (in)justiția și pețitul candidaților la Hâncești

Principalul din fluxul IPN din 17 februarie 2020

Plângeți, copii, după povestea de succes

În contextul recentei conferințe de securitate de la Munchen, politologul Dionis Cenușa constată anularea îngrijorărilor europene față de situația critică a democrației ruse. El afirmă efectele acesteia asupra arhitecturii de securitate regională și internațională slăbește standardele politice atașate la europenizarea Moldovei și altor țări din Parteneriatul Estic. Prin urmare, integrarea europeană capătă accent rusesc. În primul rând, opinează autorul, relația cu UE este redusă la cererea de finanțare externă în schimbul unei abordări tehnice față de orice reformă.

El nu va răspunde pentru toate în rețele

Spre deosebire de autoritățile de la Chișinău care vor reintegrarea țării prin dialog cu separatiștii, președintele Ucrainei a declarat la Munchen că Kievul este gata să se angajeze în dialog cu populația civilă a teritoriilor ocupate temporar din regiunile Donetsk și Lugansk, dar nu cu reprezentanții grupurilor armate ilegale din Donetsk și Lugansk.

P
reședintele Igor Dodon susține că a pledat la Munchen pentru continuarea „politicii pașilor mici” și implementarea Protocolului „Berlin+”, care legalizează pretențiile separatiștilor în reglementarea conflictului transnistrean.

Independenți, dar nu în raport cu legea

Procuratura Generală va adresa Curții Supreme de Justiție o cerere de strămutare la o altă instanță a dosarului în care este învinuit șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Reieșind din specificul cazului și impactul acestuia pentru societate, Procuratura pledează ca dosarul să fie examinat de un judecător sau un complet de judecători format, conform rigorilor legale, din judecători desemnați aleatoriu și „nu la discreția subiectivă a unui vicepreședinte de instanță”.

Hânceșteni! Toți năvală la alegeri!

La IPN au avut o rundă de dezbateri din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel, întitulată „Miza candidaților vs miza alegătorilor”, cu participarea candidaților la funcția de deputat în circumscripția 38 Hâncești. Au participat candidații PDM, PAS, PȘor.

Echilibrarea politicii interne


Deputați care reprezintă fracțiunile parlamentare ale PAS, PPPDA și PDM lucrează asupra unei declarații legate de ireversibilitatea vectorului strategic de integrare europeană a Republicii Moldova. Potrivit lui Mihai Popşoi, deputații socialiști sunt destul de agitați pe seama acestei declarații, deoarece agenda lor este alta decât consolidarea vectorului de integrare europeană.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.