Despre aceea cum se simte Bruxellesul la Chișinău, mesaje pentru ACUM din Florida și „casă nouă!” pentru I.Ceban

Principalul din fluxul IPN din 18 noiembrie 2019

Luni, zi cu roșu-n calendar

Șeful statului, alături de Zinaida Greceanîi, și Ion Chicu a ținut o conferință de presă. Întruniri într-un asemenea format urmează să aibă loc în fiecare zi de luni, când vor fi anunțate cele mai importante inițiative. De data aceasta s-a înștiințat că peste 625 de mii de pensionari vor ridica în ajunul sărbătorilor de iarnă un ajutor în mărime de 700 de lei. Totodată, ajutorul pentru perioada rece a anului urmează să se majoreze de la 350 la 500 de lei, etc.

Carul iarăși stă pe loc?

Deputații fracțiunii ACUM Platforma DA solicită crearea unei noi comisii de anchetă care să continue investigarea fraudei bancare. Alexandru Slusari a amintit că au fost puse sarcini și înaintate solicitări în adresa Guvernului, BNM și Procuraturii Generale. În hotărârea parlamentului de acum o lună se cerea și examinarea oportunității revizuirii legii care pune pe umerii cetățenilor achitarea „miliardului furat”. Fracțiunea ACUM Platforma DA insistă ca acest proces să fie urgentat.

Din pușcărie? Nu, din Florida!

Vlad Plahotniuc scrie pe FB  de represalii crunte împotriva Partidului Democrat, de dosare penale intentate abuziv, o atmosferă de ură, hărțuire și vânătoare de vrăjitoare la care au fost supuși membrii PDM... PDM este formațiunea care poate condiționa și asigura în perspectivă restabilirea vectorului euro-atlantic al Republicii Moldova”, precizează adeptul „doctrinei” pro-Moldova. Iar Consiliul Republican al socialiștilor a aprobat post-factum ieșirea socialiștilor din alianța cu ACUM și debarcarea guvernului Sandu împreună cu „hărțuiții” fugarului oligarh.

Unu scriem, doi în minte?

Într-un articol de analiză pentru Agenția IPN politologul Dionis Cenușa atenționează integrarea europeană constituie un obiectiv politic asumat de Republica Moldova, nu de un partid în mod individual. De aceea, plecarea ACUM de la putere nicidecum nu trebuie să fie echivalat cu încetarea vectorului european. Speculațiile reciproce – între putere (PSRM și aliații taciți) și opoziție (ACUM), se vor multiplica. Acest lucru, consideră politologul, implică din partea europenilor discernământ și abordare nuanțată.

UE, de la persoană la persoană

Ambasadoarea Republicii Italiene în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, a acordat Agenției IPN un video-interviu (ciclul „Relațiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel), în care a vorbit despre Italia, Uniunea Europeană, relațiile moldo-italiene, moldovenii din Italia, etc..

Schimbarea decorului, bucuria...

Angela Cutasevici, Inga Ionesi, Ilie Ceban și Victor Chironda sunt candidaturile înaintate de primarul general Ion Ceban pentru funcția de viceprimari ai municipiului Chișinău.  Primarul general are planuri să mute Primăria într-un nou sediu. Angajații ar putea să se transfere într-un nou sediu, de tip  „open space” (spațiu deschis), iar clădirea din str. Vlaicu Pârcălab va fi renovată și transformată, de exemplu, într-un muzeul.

Amănunte pe IPN

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.