Deputații PPPDA propun instituirea unui moratoriu asupra „legii miliardului”

Fracțiunea Platforma DA, Blocul ACUM solicită instituirea unui moratoriu asupra implementării „legii miliardului, prin care s-a pus pe umerii cetățenilor povara întoarcerii banilor sustrași din sistemul bancar”. O inițiativă legislativă în acest sens a fost prezentată astăzi în cadrul unui briefing de presă, ulterior înregistrată la Secretariatul Parlamentului, transmite IPN.

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a dat citire unei declarații în numele fracțiunii, menționând că decizia Guvernului Filip din 2016, prin care garanțiile de stat emise de Guvernele Leancă și Gaburici au fost transformate în datorie de stat cu dobânzi exorbitante, a creat inechitate socială și a oferit impunitate persoanelor implicate în furtul miliardului. „Banii întorși până acum de cetățeni în buget pentru a pune la loc banii sustrași” ar depăși 2,3 miliarde de lei și puteau fi folosiți în scopuri sociale sau pentru proiecte de infrastructură, menționează parlamentarii fracțiunii Platformei DA.

Potrivit lor, „suspendarea legii ar permite o mobilizare a tuturor instituțiilor, inclusiv a BNM, pentru demascarea fraudelor și identificarea beneficiarilor, și pentru recuperarea mijloacelor fraudate”. Deputații susțin că de pe urma suspendării „legii miliardului” vor fi eliberate anual circa 850 de milioane lei în bugetul de stat.

Întrebat de jurnaliști de ce fracțiunea Platforma DA, Blocul ACUM nu a făcut acest lucru în perioada celor cinci luni cât s-a aflat la guvernare, Alexandru Slusari a spus că, din luna iunie, 120 de zile a durat ancheta și că în urma acestei anchete, la 17 octombrie, a fost votată o hotărâre de Parlament care solicita BNM și Guvernului să vină, în termen de 60 de zile, cu propuneri de a revizui această lege. Deoarece între timp guvernul s-a schimbat, iar noul guvern nu dorește acest lucru, s-a decis să se meargă pe cale parlamentară.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.