Deputații Novac și Litvinenco – la cuțite după prezentarea sondajului IRI

Schimb de replici acide între deputatul PAS, Sergiu Litivinenco și deputatul PSRM Grigore Novac, după prezentarea sondajului Institutului Republican Internațional. Reprezentanții PAS, care se bucură de cea mai mare încredere din partea populației potrivit sondajului, spun că studiul este unul credibil, iar la următorul scrutin socialiștii vor pierde semnificativ din numărul de mandate. De cealaltă parte, socialistul Grigore Novac acuză PAS-ul că ar pune la bătaie sănătatea oamenilor, organizând alegeri în pandemie, doar pentru a-și mări fracțiunea parlamentară, notează IPN.

Potrivit sondajului IRI, la următoarele alegeri, PAS ar obține 33% din voturi, fiind urmat de PSRM cu 19% din sufragii. Partidului lui Renato Usatîi ar obține 6%, iar Partidul Șor și Platforma DA s-ar afla la limita accederii în Parlament.

„Rezultatul PSRM prezentat în sondaj încă nu reflectă „nunta” chiar atât de deschisă cu Partidul Șor, vor lua vreo 15 mandate și se duc la groapa de gunoi a istoriei, din acest motiv ei nu acceptă să mergem acum la anticipate, pentru că cetățenii le vor da un vot de blam. Rezultatele sondajului IRI sunt foarte credibile, este unicul sondaj care a arătat că Maia Sandu va avea un scor mai bun decât Igor Dodon la prezidențiale”, a spus  Sergiu Litvinenco, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De cealaltă parte, socialiștii spun că PAS ar face tot posibilul ca să asimileze electoratul Platformei DA, iar surpriza scrutinului viitor va fi formațiunea lui Renato Usaîi.

„Miza PAS este să-și mărească fracțiunea și lor nu le pasă că mor oamenii și umplem cimitirele. Platforma DA nu va ajunge în următorul Parlament și acesta și este scopul celor de la PAS, să-i înghită complet și să le bată ultimul cui în capacul politic. Cred că vom avea surprize și vom avea cel puțin un partid nou în viitorul Parlament”, a spus Grigore Novac.  

Reprezentanții PAS spun că anticipează obținerea a cel puțin 55 de mandate, întrucât datele sondajului nu includ și voturile din diaspora, iar dacă nu vor avea majoritate în viitorul Parlament, vor pactiza cu Platforma DA.

„Platforma DA are șanse reale să intre în Parlament și sper ca acest lucru să se întâmple și, evident, cu Platforma DA vom face o coaliție și vom implementa reforme serioase care vor duce la îmbunătățirea vieții oamenilor”, a mai spus  Sergiu Litvinenco.

În același timp, socialiștii nu exclud o coaliție PSRM-PAS în viitorul Parlament, după experiența anului 2019.

„Este clar că următorul Parlament va fi de coaliție și cred că va fi o coaliție largă. Nu excludem o coaliție cu PAS-ul, deși ei anterior jurau pe Biblie ca nu fac coaliție cu noi, până la urmă au făcut”, a mai spus Grigore Novac. 

Sondajul Institutului Republican Internațional a fost realizat pe tot teritoriul Republicii Moldova (cu excepția regiunii transnistrene) în perioada 9 februarie 2021 – 16 martie 2021, pe un eșantion de 2.001 persoane și are o marjă de eroare de plus/minus 2,4%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.