Deputații despre legea cetățeniei prin investiții, pro și contra

În timp ce deputații socialiști și democrați susțin că o decizie privind abrogarea sau aplicarea în continuare a legii privind acordarea cetățeniei prin investiții va fi luată după ce Guvernul Chicu va efectua o analiză amplă a respectivului document prin prisma riscurilor și beneficiilor, deputații PAS și PPPDA consideră că legea respectivă comportă în mod univoc mari riscuri. Discuțiile în controversă au avut loc în platoul TV8, transmite IPN.

Deputatul socialist Grigore Novac susține că în prezent Guvernul face o analiză amplă a legii privind acordarea cetățeniei în schimbul investițiilor pentru a vedea care ar putea fi riscurile sau beneficiile aplicării acestei legi. Potrivit lui, prelungirea moratoriului la acordarea cetățeniilor pentru investiții nu este decât o soluție temporară. Socialistul afirmă că persoanele de peste hotare care solicită cetățenia Republicii Moldova sunt supuși investigațiilor în cadrul structurilor Europol, Interpol.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Sergiu Litvinenco susține că de pe urma aplicării legii privind cetățenia prin investiții statul a primit 550 de mii de euro, adică zece milioane de lei. Potrivit lui, începând cu data de 21 februarie moratoriul aplicat pe legea privind acordarea cetățeniei prin investiții expiră și pot fi recepționate din nou dosarele pentru acest proces. „Riscurile legate de aceste cetățenii într-adevăr constituie o problemă. Dacă Uniunea Europeană va vedea amenințări pentru securitatea sa, s-ar putea pur și simplu să ne pomenim cu anularea regimului liberalizat de vize”, a menționat Sergiu Litvinenco.

Deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr Igor Munteanu susține că este suficient ca un stat care se bucură de acordul liberalizat de vize să permită unui grup de persoane cu identitate neclară, cu background neclar, cu posibilități foarte limitate de a verifica care sunt intențiile lor și care sunt planurile lor de viață, ca întreaga construcție de securizare a spațiului juridic și de securitate al Uniunii Europene să fie dat peste cap. „Contribuția noastră clară este legată de protejarea acestui segment de frontieră cu UE”, a explicat Igor Munteanu. Deputatul consideră că Republica Moldova pierde mult mai mult prin faptul că s-a ales cu o reputație negativă de pe urma acestei legi. Potrivit lui, singura opțiune discutată în vara anului trecut a fost ca să fie permisă obținerea cetățeniei doar de către persoanele care deja au transmis banii către Republica Moldova.

Deputatul democrat Nicolae Ciubuc nu a spus dacă PDM va susține blocarea legii cetățeniei prin investiții. Potrivit lui, urmează ca Guvernul să facă analiza legii și ulterior formațiunea va lua o decizie în sensul respectiv. Parlamentarul este de părere că scopul legii respective este unul nobil. „Părerea mea este că această lege este una bună atât timp cât exclude orice risc. Noi o să discutăm în fracțiune și vom lua o decizie”, a anunțat Nicolae Ciubuc.

Acum câteva zile, premierul Ion Chicu a anunțat că Parlamentul este cel care trebuie să decidă dacă moratoriul în privința Programului Cetățeniei prin Investiții, care expiră săptămâna curentă, va fi sau nu prelungit. Șeful executivului mai afirmă că, în cazul anulării legii, potențialele despăgubiri, care ar trebui achitate din buget, sunt destul de semnificative.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.