Deputați socialiști și democrați explică diferit creșterea PIB-ului

Produsul Intern Brut a crescut cu 5,2% în al doilea trimestru al anului curent. În timp ce socialiștii consideră că sporul se datorează reexportului de mărfuri și remitențelor, democrații spun că acest lucru a fost posibil datorită creșterii producerii, transmite IPN.

Deputatul democrat Sergiu Sârbu spune că există o creștere substanțială în agricultură, în sectorul de producere. Un alt factor care a influențat creșterea PIB-ului a fost volumul mare de servicii cu valoare adăugată înaltă. „Și aici vorbesc de domeniul IT, care în ultimii ani crește foarte mult. S-au deschis mai multe parcuri IT, crește considerabil volumul de aceste servicii, de softuri care sunt exportate, crește numărul de locuri de muncă în domeniu”, a spus politicianul în cadrul emisiunii „Important” de la postul de televiziune TVC21. La sporirea PIB-ului a contribuit și încasările din domeniul fiscal-vamal, a mai spus parlamentarul.

Deputatul socialist Grigore Novac crede însă că PIB-ul a crescut datorită reexportului de mărfuri. Un alt factor, potrivit lui, ar fi remitențele sutelor de mii de cetățeni ai Republicii Moldova care lucrează peste hotare. Și nu este vorba de investiții. „Dacă în 2008-2009, în medie investițiile erau de circa 700 de milioane de dolari anual, acum aceste investiții au scăzut dramatic din cauza lipsei încrederii în justiție, lipsa forței de muncă calificate”, a spus deputatul socialist.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.