Deputați PDM solicită investigarea unor posibile acțiuni contra Republicii Moldova

Deputații Partidului Democrat au trimis scrisori către mai multe instituții de stat moldovenești, solicitând verificări privind posibilele activități contra Republicii Moldova ale Ludmilei Kozlowska, deținătoare a cetățeniei ruse și ucrainene și președintă a fundației „Otwarty Dialog (Dialog Deschis), recent expulzată din Polonia și UE, pentru legături cu serviciile speciale ruse. Scrisorile au fost transmise marți, 21 august, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al formațiunii politice, deputații PDM au solicitat investigarea legăturilor dintre Ludmila Kozlowska, Fundația Otwarty Dialog și partidele politice PAS și PPPDA, inclusiv posibile aspecte ce țin de finanțarea ilegală sau acordarea de beneficii pentru partidele menționate, dar și pentru alte partide moldovenești. Motivele principale ale adresărilor sunt: recenta expulzare de pe teritoriul Poloniei și al UE și acuzațiile extrem de grave apărute contra acesteia, în mod deosebit obținerea de finanțări dubioase din Rusia, inclusiv complicitate cu serviciile de informații rusești.

Deputații democrați în scrisori au remarcat informațiile apărute în presa națională și internațională, conform cărora Ludmila Kozlowska și Fundația Otwarty Dialog ar fi desfășurat activități de lobby pentru Veaceslav Platon, condamnat pentru crime financiare la Chișinău, activități care au inclus atacuri la adresa Republicii Moldova și au prezentat țara într-o lumină negativă în fața partenerilor europeni. De asemenea, tot din informațiile din presă rezultă că lideri politici de opoziție precum Andrei Năstase și Maia Sandu o cunosc pe Ludmila Kozlowska și au participat la evenimente organizate în străinătate de către aceasta și Fundația ei.

Potrivit deputaților PDM, astfel de lucruri sunt foarte alarmante și de aceea consideră că întreaga situație necesită atenție maximă din partea instituțiilor statului și măsuri în consecință. „Nu trebuie admis ca statul Republica Moldova să fie vulnerabilizat de către persoane precum Ludmila Kozlowska, posibil și cu complicitatea unor politicieni autohtoni pentru care par a fi mai importanți banii și avantajele politice decât interesul național”, se spune în scrisoare.

Scrisori au fost transmise către Centrul Național Anticorupție, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Serviciul de Informații și Securitate, Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Comisia Electorală Centrală.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.