Deputați ACUM: Scumpirea cartofilor are loc din cauza înțelegerilor de cartel

Mai mulți deputați ai blocului ACUM au scris o scrisoare adresată Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Consiliului Concurenței și Biroului Național de Statistică, în care solicită mai multe informații privind producerea cartofului în Republica Moldova, în legătură cu ultimele scumpiri atestate la acest produs. Deputații au suspiciuni că scumpirile ar avea loc din cauza unor „înțelegeri obscure dintre un grup restrâns de importatori”.

Deputații susțin că, în urma discuțiilor purtate cu unii producători și vânzători de cartofi, s-a format suspiciunea că problema deficitului și scumpirii cartofului a apărut în urma importului în cantități mari în anii precedenți, renunțării ulterioare a mai multor agricultori autohtoni la cultivarea cartofului și, în final, a unor înțelegeri obscure dintre un grup restrâns de importatori, care au majorat abuziv prețurile. „Cineva, sub acoperirea puterii, încearcă să obțină supraprofituri din contul celor mai săraci oameni”, se arată în scrisoare.

Deputații ACUM au cerut de la instituțiile respective date privind consumul cartofului în Moldova, volumul anual de producere, volumul importului, precum și date privind volumul anual al exportului de cartofi.

Scrisoarea este semnată de deputații Alexandru Slusari, Radu Marian, Chiril Moțpan și Maria Ciobanu. Potrivit lor recent, pe piețele de comerț cu amănuntul s-a atestat majorarea sincronizată, bruscă și substanțială a prețurilor la cartofi, de la 7-8 lei până la 16-17 lei per kg. Parlamentarii menționează că prețurile la cartofi în Moldova sunt actualmente mai mari cu aproximativ 60 % comparativ cu Ucraina.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.