Deputatele au lansat campania națională: Violența obstetrică tot este violență!

Deputatele au lansat campania națională „Violența obstetrică tot este violență”. Astfel, Parlamentul se alătura campaniei Organizației Națiunilor Unite „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”. În acest an, campania se desfășoară cu genericul „Uniți prin activism pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor”. În semn de solidaritate cu supraviețuitoarele violenței în bază de gen, pe clădirea legislativului au fost arborate pânze de culoare oranj – care simbolizează un viitor fără violență, transmite IPN.

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate, Doina Gherman, a făcut trimitere în plen la recentele cazuri de deces ale femeilor în perioada imediat de după naștere. „Este inacceptabil ca în anul 2022, femeile să moară atunci când dau viață. La fel este inacceptabil ca femeile să fie abuzate, umilite, înjosite sau neglijate atunci când merg la un control ginecologic”, a spus parlamentara.

În ala de ședințe a fost proiectat un video realizat în cadrul campaniei naționale de informare și sensibilizare cu privire la violența obstetrică și ginecologică. Potrivit Doinei Gherman, aceasta este o formă de violență deseori ignorată, dar care afectează prea multe femei din țară.

„Vom merge în țară, ne vom întâlni cu femeile din regiuni, vom face toate demersurile necesare pentru a găsi soluții. Fiecare femeie din țara noastră are dreptul la asistență medicală corespunzătoare, la îngrijire, dar și susținere, atât în perioada sarcinii, a travaliului, dar și în timpul nașterii și post partum. Facem apel către toate fetele și femeile din Republica Moldova să nu tolereze vreo formă de violență și să denunțe astfel de cazuri”, a mai declarat deputata.

Pe 25 noiembrie este Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. În acest an campania „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” se desfășoară cu genericul „Uniți prin activism pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.