Deputat PAS despre noul bașcan al Găgăuziei: va încerca să obstrucționeze activitatea noastră

Noul bașcan al Găgăuziei, învestit ieri în funcție, este reprezentantul unei grupări criminale care va încerca să obstrucționeze activitatea guvernării și să deturneze parcursul european al Republicii Moldova. Opinia aparține deputatului PAS, Vasile Grădinaru. În același context, președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, spune că în lipsa unei veritabile reforme a justiției, scenariul campaniilor electorale pentru alegerile din Bălți și Găgăuzia se va repeta și la scrutinul din 5 noiembrie, notează IPN.

Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, se arată nemulțumit de absența mesajelor proeuropene în autonomia găgăuză și spune că există riscul ca mituirea alegătorilor și finanțarea ilegală a campaniei electorale să aibă loc și la alegerilor locale generale din toamnă.

„Constatăm o situație tristă. La doi ani de guvernare, cu reforma justiției, avem cazuri de fraudare a alegerilor. Am avut precedentul alegerilor de la Bălți, din Găzăuzia și fără o eficiență a instituțiilor statului riscăm să avem la alegerile locale generale rezultate-surpriză. Ne vom trezi cu aceleași practici la viitoarele alegeri. Am fost prin raioane, peste tot există prezența banilor murdari în politică, cumpărarea primarilor. Dacă ne referim la Găzăuzia, toată presa a arătat imagini foto, video cu sume de bani date pentru fiecare vot, pentru fiecare influencer din regiune și nu s-a întâmplat nimic. Anterior, pe timpul Alianței pentru Integrare Europeană, chiar dacă erau hoți și au furat miliardul, dar dacă făceai un sondaj în Găgăuzia, 20% susținea vectorul european. Astăzi, cel mai recent sondaj realizat de IRI arată că doar 5% din populația Găgăuziei susține parcursul european. Asta e din cauza lipsei partidelor proeuropene în regiune”, a spus președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Deputatul PAS, Vasile Gradinaru, spune că guvernarea va împiedica participarea la alegeri a reprezentanților Partidului Șor, formațiune declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională. Potrivit unei inițiative legislative propuse de deputații PAS, Codul Electoral va fi modificat astfel încât trei ani după declararea neconstituționalității unui partid politic, persoanele care au făcut parte din conducerea partidului respectiv nu vor putea participa la alegeri.

„Este candidatul unei grupări criminale. Respectiv, bașcanul nu are decât să îndeplinească agenda unui hoț care se ascunde de lege. De la alegeri și până la validare, acest hoț nici măcar nu încearcă să-i dea legitimitate bașcanului, asumându-și el toate acțiunile. De ani de zile în Găgăuzia au câștigat fie cei susținuți de Kremlin, fie reprezentanții grupărilor criminale. De la noul bașcan nu mă aștept la altceva decât să destabilizeze situația, să încerce să obstrucționeze activitatea noastră. Activitatea acestei grupări criminale este de a deturna cursul nostru european care nu poate fi deturnat. Da, oamenii legii au constatat anumite ilegalități, dar, din păcate, organele electorale nu au luat în considerare aceste informații și au validat aceste alegeri. Bașcanul este cel care este. Noi am inițiat un proiect de lege prin care cei care au stat la cârma acestui partid să nu mai poată participa la următoarele alegeri”, a spus deputatul PAS, Vasile Grădinaru.

Ieri, la Comrat, a avut loc ceremonia de învestire în funcție de noului bașcan al Găgăuziei, Evghenia Guțul. Niciun reprezentant al guvernării de la Chișinău nu a participat la eveniment.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.