Deputat: Ex-directorul SIS a primit doar o amendă

Deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate afirmă că „procurorul general a mințit o țară întreagă când a spus că fostul director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, a fost condamnat cu suspendare”. Potrivit lor, ex-directorul SIS a primit doar o amendă în dosarul expulzării celor șapte profesori turci, transmite IPN.

„Cazul celor șapte profesori turci a șocat opinia publică națională și internațională în anul 2018. Atunci toată lumea a rămas stupefiată – cum poți așa pur și simplu să iei din stradă șapte oameni nevinovați în esență, să-i încarci într-un avion și să-i trimiți, practic, la condamnare la închisoare pe viață? Pentru că asta a cam rezultat ulterior din deciziile justiției turcești. Noi am fost condamnați și la CEDO. Am auzit la sfârșitul anului 2019, precum că a fost identificat un personaj în raport cu care existau informații că ar fi vinovat. Este vorba despre Vasile Botnari, un mare prieten al lui Igor Dodon încă din 2007, atunci când Igor Dodon l-a promovat pe Vasile Botnari în funcția de șef al Agenției Transporturilor, pe timp când era prim-vicepriministru”, a declarat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, într-o conferință de presă.

Parlamentarul a menționat că acum două zile s-a aflat că fostul director SIS ar fi fost condamnat la închisoare, dar cu suspendarea executării pedepsei. „Iată că astăzi aflăm că nici măcar condamnarea la închisoare cu suspendare nu a existat. Vasile Botnari, pentru această atrocitate pe care a comis-o, a fost condamnat la o amendă de 88 de mii de lei. Este incredibil cum poți să admiți o atare situație când o persoană, care a comis un act criminal de o asemenea anvergură să fie condamnată la plata unei amenzi de 88 de mii de lei”, susține deputatul.

În aceste circumstanțe, deputații solicită explicații de la procurorul general de ce a spus că Vasile Botnari a fost condamnat la închisoare cu suspendarea executării pedepsei. „De ce a ținut în secret derularea examinării acestui dosar? Eu pentru prima dată în viață văd ca o sentință judecătorească să fie secretă cap coadă. De obicei, textul, partea rezolutivă, motivarea este secretă, dacă sunt informații secrete. Dar partea dispozitivă este mereu publică. Cum putem să vorbim astăzi, în secolul XXI de astfel de sentințe?”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Deputatul se întreabă de ce această sentință nu a fost contestată de procurori. Or, termenul de contestare a expirat și, respectiv, această hotărâre este definitivă. „Toate aceste lucruri trezesc o bănuială rezonabilă cu privire la independența actualului procuror general. De aici ne întrebăm, având în vedere că știm că Vasile Botnari este un amic al lui Igor Dodon încă de pe timpurile guvernării comuniste, dacă nu cumva procurorul general a fost influențat de Igor Dodon pentru a avea o astfel de abordare, absolut penibilă, în raport cu acest caz de o gravitate maximă”, a mai spus Sergiu Litvinenco.

Într-o emisiune televizată, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că fostul director SIS a fost condamnat la închisoare cu suspendare, însă nu a oferit mai multe detalii. A doua zi, Procuratura Generală a emis un comunicat de presă în care menționa că dosarul a fost expediat în judecată în luna februarie a acestui an, iar magistrații au dispus examinarea materialelor în procedură clasificată. Potrivit PG, în luna iulie, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a emis verdictul, sentința pe acest caz fiind secretizată, în totalitate. Instituția mai menționa că a expediat pe adresa conducerii instanței de fond o scrisoare prin care a solicitat desecretizarea dispozitivului sentinței și acordul de a aduce la cunoștința publicului pedeapsa aplicată inculpatului. Însă, un răspuns în acest sens nu a fost.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.